Magyarországon nagyok az egyenlőtlenségek az egészségügyi állapotban is: a leggazdagabb településeken a 45 éves férfiak 7 évvel hosszabb hátralévő élettartamra, míg a 45 éves nők 4,5 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint a legszegényebb településeken.

Európai összehasonlításban ez azt jelenti, hogy a legszegényebb településeken lakó 45 éves férfiak várhatóan kevesebb ideig fognak élni, mint az átlagos belarusz férfi, míg a leggazdagabb településen lakó férfiak majdnem annyi ideig, mint az átlagos német férfi - derül ki a Defacto közgazdasági blog legfrissebb, a Telexen megjelent elemzéséből.

A különböző jövedelmi szinteken lévő települések közötti különbségeket nagyrészt az nem elkerülhető halálokok magyarázzák. Az elkerülhető halálokok azok, amelyek az egészségügyi szakemberek szerint bizonyos életkor estén a legtöbb esetben megelőzhetőek vagy gyógyíthatóak megfelelő minőségű egészségügyi ellátás segítségével - ide tartozik például a fiatalon elhunyt tüdő- vagy vastagbélrákos, vagy a fiatalon elszenvedett szívroham.

Kép: Defacto

Az elkerülhető halálokok miatti különbségeket kiszűrve mind a férfiaknál, mind a nőknél sokkal kisebbek az eltérések a szegény és a gazdag települések között a 45 éves korban várható hátralévő élettartamban. A férfiaknál a legszegényebb és a leggazdagabb települések közötti különbség 7 évről 3 évre csökken, a nőknél pedig 4 évről 2 évre. Ez azt jelenti, hogy a várható élettartamban mutatkozó különbségek legalább felerészben az elkerülhető halálokok számlájára írhatók. Ez az eredmény azt sugallja, hogy megfelelő egészség- és társadalompolitikával csökkenthető a települések közti egyenlőtlenség. Emellett a mindenkori kormánynak komoly felelőssége van az ilyen mértékű területi egyenlőtlenségek csökkentésében, mert minden emberélet ugyanannyira számít - olvasható a Defactón.