Abban a lakásban, amelyre családi otthonteremtési támogatást (csok) vettek fel, tíz évig nem lehet bejelentve vállalkozás székhelye - adta hírül a portál.

Egy olvasói felvetés nyomán a 24.hu az ügyben megkérdezte a Pénzügyminisztériumot és a Magyar Államkincstárat - egyelőre hiába. Az Erste, az OTP, a CIB, a Raiffeisen és az MKB viszont megerősítették: a csok és vállalkozási székhely ugyanazon az ingatlanon nem fér össze.

A 2016-ban hozott kormányrendeletek ugyanis rögzítik, hogy a támogatott ingatlannál nem megengedett a lakáscéltól eltérő hasznosítás. Mind az új lakásokra, mind a használt lakás vásárlásáról, bővítéséről szóló csok-rendelet kimondja, hogy "a lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják, a támogatott személy köteles a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni".

Az egykori nemzetgazdasági tárca állásfoglalása pedig korábban megerősítette, hogy ha a támogatás alapjául szolgáló lakást vállalkozási tevékenységre használják, oda vállalkozás székhelyét jegyzik be, az lakáscéltól eltérő hasznosításnak minősül, ezért ilyen ingatlan csok-támogatással nem finanszírozható.