A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első két hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 1,6 százalékkal emelkedett.

Az ipari export az év első két hónapjában 10,3 százalékkal, februárban 11,4 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele februárban az alágak közül a legnagyobb mértékben, 26,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 6,2 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január-februárban 3,1, februárban 0,5 százalékkal csökkent 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 7,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 februárjában a feldolgozóipar termelése 9,7 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 7,1 százalékkal nőtt 2013 februárjához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél melegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2014 februárjában a 2013. februári átlagos középhőmérsékletnél 2,3°C-kal többet mértek).

Forrás: KSH

2014 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést, a többi három alágban 4,1 és 7,7 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 26,6 százalékkal emelkedett. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 7,7 százalékkal csökkent. Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű visszaesésben nagyrészt az játszott szerepet, hogy az alág négy meghatározó szakágazatából háromban növekedést mértünk: a legnagyobban - az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában - 3,3 százalékos volt a bővülés. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal nőtt, elsősorban az összes értékesítés 60 százalékát kitevő hazai eladások kedvező alakulásának köszönhetően. A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 22,1 százalékkal emelkedett. A számottevő teljesítményhez a 2013. februári alacsony termelési szint is hozzájárult. Átlag feletti volumennövekedést regisztráltunk a vegyi anyag, termék (17,1 százalék), valamint a villamos berendezés gyártásában (14,8 százalék) is. A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 7,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt, az alág termékei iránt mind a hazai és mind a külpiaci kereslet csökkent.

2014 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 20,6 százalékkal, az új exportrendelések 16,8 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 13,3 százalékkal haladta meg az előző év februárit.

2014 első két hónapjában - 2013 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 5,4 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január-februárjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés mindössze egy régióban, Észak-Alföldön csökkent (-1,4 százalék) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (22,9 százalék) regisztráltuk, míg a többi régióban 3,3 és 15,5 százalék közötti növekedést mértünk.