A Budapesti Közművek munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei, valamint a cég vezetése aláírták a társaság közel 4800 fős, teljes munkavállalói állományára vonatkozó, 2023. évi megállapodást. 

A mostani fejlemény annyiban nem új, hogy hogy január 13-án a BKM keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió dolgozóira vonatkozóan már létrejött a 2023-ra vonatkozó bérmegállapodás

A most aláírt egyezség értelmében a Budapesti Közművek, azaz

  • a FKF Köztisztasági;
  • a FŐTÁV Távhőszolgáltatási;
  • a FŐKERT Kertészeti;
  • a BTI Temetkezési;
  • a FŐKÉTÜSZ Kéményseprőipari Divíziók;
  • valamint a támogató területek

munkavállalói átlagosan 16 százalék alapbér emelésben részesülnek 2023. január 1-től.

A megállapodás részleteinek kidolgozásakor a társaságnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 végig konstruktívan, a munkavállalói érdekek következetes képviselete mentén vett részt az egyeztetéseken – áll a közleményben.

A sikeres megállapodás eredményeként megnyílt az út az előtt, hogy Budapest egyik legnagyobb létszámú dolgozói közösségének valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is – írták. 

Ősszel még a hulladék elszállítása is kétséges volt

Abból a szempontból mindenképpen jelentős fejlemény a mostani bérmegállapodás, hogy tavaly ősszel Rákosmentén több száz ház előtt ott maradtak a szeméttel teli kukák. Az FKF Ecseri úti telephelyén ugyanis több száz szemétszállító nem vette fel a munkát, az alacsony fizetésekre és a kukásautók műszaki állapotára panaszkodtak. A havi félmilliós bérekről szóló hírekkel szemben ugyanis

a kukások havonta nettó 220-240 ezer forintot kerestek.

Az újbóli munkába állás feltételeként pedig bérmegállapodást követeltek. A rakodómunkások bérkövetelése nettó 350 ezer forint, a sofőröké pedig nettó 400 ezer forint volt, amit a menedzsment nem tudott teljesíteni. 

Helyette egyszeri 150 ezer forint juttatást ajánlott a sztrájkolóknak, amit viszont ők nem fogadtak el. Amíg nem dolgoztak, addig a katasztrófavédelem vállalta a hulladék elszállítását. 

sztrájk végül úgy ért véget, hogy az FKF-dolgozók egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kaptak, továbbá a Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat fizetett decemberben.