A külföldi működőtőke-befektetések szerkezete (FDI) nagyot változott Magyarországon az elmúlt 10 évben a befektetők származási országa szerint az Index szerint. Míg messze a legnagyobb súllyal Németország rendelkezett, 26 százalékkal, addig ez az arány mostanra 17 százalékra csökkent. Ausztria aránya ugyanakkor növekedett, mégpedig a korábbi 6-ról 9 százalékra. Európa szerepe összességében mérsékelten csökkent, 58,8-ról 56,6 százalékra, több kisebb ország szerepe növekedett, köztük régiós társainké is.

Ázsia, Amerika

Ami más kontinenseket illet: Amerika szerepe 19,4-ről 8,9 százalékra csökkent, ezen belül az Egyesült Államok 19-ről 7 százalékra. Ázsia részesedése ugyanakkor 18,8-ról 34 százalékra nőtt, de ezen belül is különösen érdekes az egyes országok súlyának változása. Míg Izrael az összes külföldi működőtőke-befektetés 12 százalékát adta, most ez 3 százalékra csökkent, Kína súlya viszont 1-ről 9 százalékra nőtt.

A nagy nyertes

Az igazi meglepetés Dél-Korea, amelynek részesedése 1 százalékról 14 százalékra nőtt, és így Németország után a második helyre került az országok listáján. Korea az a kivételes példa egyelőre Ázsiában, amely a nagy gazdasági fejlődés után nem akadt el, nem esett a közepes fejlettség csapdájába, hanem a világ egyik legfejlettebb országává vált. Ebben nem kis szerepe van a kifektetésnek, vagyis annak, hogy a dél-korai cégek terjeszkednek a számukra vonzó piacokon, így nálunk is, ezzel közel kerülve európai felvevőpiacaikhoz.

A jövő lehetőségei

Végül még egy érdekesség, ami nem feltétlenül kedvező: a három említett kontinensen kívül, vagyis Afrikából, Ausztráliából és Új-Zélandról 10 éve az összes befektetés 3 százaléka érkezett, most az arány elenyésző, nem éri el az egy százalékot. Ez vélhetően akkor fog változni, ha Afrika országai is megindulnak azon a fejlődési úton, amit Ázsia az elmúlt évtizedekben megtett, ez persze időigényes folyamat lesz.