Vietnám hasonló helyzetben van, mint Kína volt pár évtizede: a hatalmon lévő, nevében kommunista párt megnyitotta a gazdaságot a világ befektetői előtt, és ez teljes sikerrel járt már az elmúlt évtizedben. Most, hogy Kína nehézségekkel küzd, a bizalom pedig visszaesett, Vietnám szerepe még inkább megnövekedett: a következő 10 évben a CNBC által megszólaltatott elemző szerint 125 százalékos növekedés elé néz az ország, 

A leggyorsabb

Ilyen gyors gazdagosára nem számíthat senki, a második helyen az elemző szerint India, lesz, 110 százalékos bővüléssel. Persze ezek az országok még relatíve alacsony szinten állnak, így gazdagodás helyett inkább felzárkózásról lehet beszélni, ugyanakkor a dollárban mért milliomosok száma is nagy ütemben fog nőni, mivel a hazai vállalkozók is aktívak, és szemben Kínával, nincs nyoma, hogy korlátoznák őket, ha nagyra nőnek. Már közel 20 ezer milliomos, köztük 58 százmilliomos van az országban.

Ideális beruházási helyszín

Vietnám egyre népszerűbb célpontja a feldolgozóiparnak, jönnek az autógyárak, technológiai cégek, elektronikai gyártók, nem beszélve a textiliparról, ruhagyártásról. A környezet biztonságos a térség más országaival összevetve, az infrastruktúra megfelelő, van bőséges munkaerő, és az ország földrajzi elhelyezkedése is kiváló: igen hosszú tengerpartja van, ami leegyszerűsíti a tengeri szállítást, emellett északon határos Kínával, ami egyszerűsíti a kooperációt az ottani cégekkel.

A teljes lakosságra kiterjedő fejlődés

Ugyan tavaly csak 5 százalékkal nőtt a vietnámi gazdaság a 2022-es 8 százalék után, de a feldolgozóipar már így is a GDP 25 százalékát adja, a működőtőke-befektetések pedig 32 százalékkal bővültek tavaly. 10 éve még a Világbank adatai szerint 2190 dollár volt az egy főre jutó GDP, most már 4100. Az előrejelzett 10 éves pálya szerint ez több mint 9000 dollár lesz, ami már közelíti a mai kínai szintet. 

A fejlődés a népesség széles rétegeit érinti, eljut nagyjából mindenkihez, ami annak is köszönhető, hogy Kínához vagy Indiához képest jóval kisebb országról van szó, ahol beruházások földrajzi eloszlása egyenletes annyira, hogy minden térségben munkát adhassanak a helyeiknek. A munkaerő képzése folyamatos és erre szükség is van, hogy a megfelelő szakértelmet elérjék, és így a termelékenység növekedhessen.