Visszaestek a beruházások a második negyedévben: a nemzetgazdasági beruházások volumene április-júniusban 2,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint, míg az első negyedévben 2010 utolsó negyedéhez képest még 1,7 százalékos emelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elemzők negyedéves szinten 1-2 százalékos csökkenést vártak.

A KSH szerdán közölt friss adatai szerint 2011 második negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben pedig 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Előbb-utóbb véget ér a visszaesés

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője értékelésében azt hangsúlyozta, hogy az igen gyenge beruházási adat nagyrészt megmagyarázza a vártnál lényegesen gyengébb második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatot is. Úgy vélekedett, hogy mivel néhány kiemelt feldolgozóipari és telekommunikációs beruházás a harmadik negyedévben kezdődött el, illetve akkor realizálódik, a harmadik negyedéves beruházási adat jóval kedvezőbb lehet.

Az év hátralevő részében a relatív javuláshoz bázishatások is hozzájárulhatnak. Egyes európai uniós forrásból támogatott infrastrukturális óriás beruházások, például vasúti beruházások megjelenése is a közeljövőben várható - fűzte hozzá Suppan Gergely. A lakásépítések fordulatára azonban a következő években sem lehet számítani a szakértő szerint, de az alacsony bázis miatt a visszaesés előbb-utóbb véget érhet.

Az autóiparon kívül nincs előrelépés

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta: a gyenge második negyedéves GDP adat után nem meglepő a beruházások ilyen mértékű visszaesése. A feldolgozóiparban, járműgyártásban jelentős beruházások folynak, de ezeken - és néhány kisebb súlyú ágazaton - kívül jelentős visszaesés tapasztalható.

Az autóiparban vannak olyan "zászlóshajó" beruházások, amelyek felhúzzák a beruházásokat, és ezekhez néhány vállalkozás - főleg beszállítók - hozzá tudnak csatlakozni, de a magyar gazdaság többi területén nincs előrelépés.

A jövőbeli kilátásokról Török Zoltán úgy vélekedett, hogy folytatódhat a beruházások csökkenése, mivel a már folyó nagyberuházásokon kívül nem látszanak a fellendülés jelei. Fontos kérdés az is, hogy a "zászlóshajó" beruházásokat teljes egészében megvalósítják-e - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy erre inkább igen a válasz, ugyanakkor a magyar gazdaság kettéosztottsága még erősebbé válhat.

A GDP-n belül a bruttó állóeszköz felhalmozás a harmadik-negyedik negyedévben éves szinte 1-1,5 százalékkal eshet vissza, az év egészében pedig 2 százalékkal. 2012-ben sem lehet arra számítani, hogy emelkedő pályára állnak a beruházások - Török Zoltán szerint jövőre 1 százalék körüli lehet a visszaesés.

Az NGM örül

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH jelentés után kiadott közleményében azt emelte ki, hogy "a versenyképes, exportorientált ágazatoknak köszönhetően továbbra is dinamikusan, 21,6 százalékkal bővült a feldolgozóipari beruházások volumene. A második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2009-es mélypont óta azonban továbbra is lassuló mértékű a visszaesés."

Az NGM szerint "örvendetes fejlemény, hogy a feldolgozóipari alágak többségében nőtt a beruházások volumene". A közleményben kiemelten megemlítik még, hogy néhány egyedi nagyberuházás miatt a kisebb súlyú humán-egészségügyi, szociális ellátás (+75,2 százalék), a művészet, szórakoztatás, szabadidő (+25,9 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (+19,6 százalék) beruházásai jelentős mértékben növekedtek.

Emellett a minisztériumi közlemény megemlíti a negatív oldalon az építési beruházásokat (-13,7 százalék), és a szintén jelentős súlyú ingatlanügyleteket (-17,9 százalék), valamint a szállítás, raktározás ágat (-27,0 százalék).

Az NGM a járműgyártásban további bővüléssel számol a már ismert nagyberuházások eredményeként.