A The Washington Post úgy tudja, hogy megállapodás született a szemben álló felek, az izraeli hadsereg és a Hamász között.

A tűzszünet az információk szerint egyelőre öt napra köttetett, és a palesztin csoport több tucat túszt enged szabadon. A fogságból az ideiglenes tűzszünet esetén elsősorban nők és gyermekek szabadulhatnak ki.

A felek egy hatoldalas dokumentumot állítottak össze, amelyben többek között szerepel, hogy az izraeli túszok szabadon bocsátása a következő napokban kezdődik. A lap úgy tudja, hogy legalább ötven túszról lehet szó, akiket kis csoportokban, 24 óránként engednek szabadon.

A tűzszünet betartását a levegőből fogják ellenőrizni.

A tűzszünet egyúttal azt is jelenti, hogy ezekben a napokban jelentősen megnőhet a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek érkezésének volumene Egyiptomból.

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője ugyanakkor egyelőre semmilyen módon nem kívánta kommentálni a túszhelyzetet

Miért nem lehet két állam a mai Izrael területén?

Amikor ez a válság véget ér, kell, hogy legyen egy elképzelés arról, hogy mi következik, és véleményünk szerint ennek a kétállami megoldásnak kell lennie - mondta Joe Biden amerikai elnök. A béke legbiztosabb útja a kétállami megoldás - érvelt Rishi Sunak brit miniszterelnök is. Az elmúlt hetekben hasonló nyilatkozatot tett Emmanuel Macron francia elnök vagy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Joseph Borrell is. De mi is az a kétállami megoldás, amit Washingtontól Brüsszelig, Londontól Párizsig vezető hatalmak ennyire szorgalmaznak? És van-e reális esély ennek megvalósulására a jelenlegi konfliktus után? Bővebben --->