Joe Biden kaliforniai sajtóértekezletén elmondta: minden tőle telhetőt megtesz a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában lévő túszok kiszabadítására, de ez nem jelenti azt, hogy e célból amerikai katonákat vetne be. Biden szerint a héten a túszoknak küldött üzenete – „tartsatok ki, jövünk″ – félreértésekre adott okot.

Úgy értettem, mindent megteszek, amit tudok a kiszabadulásuk érdekében. (...) Nem arra gondoltam, hogy katonákat küldök értük...nem beszéltem a hadseregről

– mondta.

Szavai szerint folyamatosan dolgozik az ügyön, és nem hagyja abba, amíg a túszok – köztük egy hároméves amerikai gyerek – vissza nem nyerik szabadságukat.

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a több mint 240 túsz kiszabadítása érdekében.

Biden szerint a Hamász háborús bűnt követett el azzal, hogy főhadiszállását egy kórház alatt helyezte el. Mint mondta, Izrael korlátozott számú katonával foglalta el a Sífa kórházat, nem hajtott végre szőnyegbombázást.

Megmondtuk nekik, hogy rendkívül óvatosnak kell lenniük

– mondta, hozzátéve: Izrael kötelessége a legnagyobb elővigyázatosságot tanúsítani célpontjai megválasztásában. Szerinte nem reális elvárni tőle a katonai műveletek leállítását, tekintettel a Hamász-vezetők fenyegetőzésére, hogy készek tovább folytatni támadásaikat Izrael ellen.

USA: Akkor sem lehet bombázni a kórházakat, ha a Hamász használja

Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden. Bővebben >>>