Ódor Lajos Szlovákia egyik legismertebb közgazdásza, aki az elmúlt húsz évben mindig ott volt az események sűrűjében. Ott volt az egykulcsos adó bevezetésénél, majd a jegybank tanácsának az elnöke volt, részt vett a költségvetési tanács megalapításában is, ezt követően pedig a jegybank alelnökének választották meg” 

– sorolta a Pogi Podcast legújabb adásában Dudás Tamás szlovákiai magyar közgazdász, mi mindent lehet tudni Szlovákia új miniszterelnökéről.

A nemzetközi szinten inkább Ludovít Ódorként emlegetett Ódor Lajost hétfőn nevezte ki hivatalosan Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök az ország élére. A közgazdász a szeptemberben esedékes választásig vezeti az országot, szakértői kabinetje élén.

Nem Ódor Lajos az egyedüli magyar származású kinevezett Szlovákia első hivatalnokkormányában. Bár a magyar nemzetiségű Barczi Gyulától, egy műtárggyal kapcsolatos korábbi ügy miatt – egy ritkának számító mellszobrot állítólag az értékének a töredékéért adott el –, megvonták a kulturális minisztérium vezetésére szóló felkérést, Balík Péter veheti át a befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztériumot (MIRRI) – írta meg a hvg.hu.

Költségvetési és politikai feladatok

Zuzana Caputová elmondta, azt várja az ügyvivő kormánytól, hogy

  • segítséget nyújtsanak az infláció miatt megélhetési problémákkal küzdő lakosságnak;
  • elkészítsék a 2024-es költségvetési terveket;
  • fenntarthatóvá tegyék a költségvetést, valamint
  • helyreállítsák a politikai nyugalmat az országban.
A populizmus járványával állunk szemben. Ez olyan hazugságokkal terjed, amelyek egyesek számára több százszor ismételve igazsággá válnak. Elvárom, hogy Önök a jelenség ellensúlyozásán dolgozzanak

– hangsúlyozta az államfő Ódor Lajosnak a kinevezésekor.

Egykulcsos adó és a virágzó évek

Szlovákia gazdasági szempontból egyértelműen felívelő időszaka egybeesett az egykulcsos adó időszakával, bár ez korántsem jelenti az, hogy a kettőnek köze volt egymáshoz – mutatott rá Pogátsa Zoltán közgazdász arra, miért nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani Ódor Lajos újításának.

Dudás Tamás pedig egyetértett:

„A tátrai tigris évei alatt, amelyek 2004-től a globális válságig, 2008-2009-ig tartottak, a fellendülésben jelentősebb faktorként inkább a külföldi tőke nagyobb mértékű beáramlását említhetnénk. Megjelent a országban több nagy autóvállalat, behozták a beszállítóikat – lejátszódott a Közép-Európában standardnak tekinthető történet. Hogy mindebben mekkora szerepet játszott az egykulcsos adó? A vállalatok számára valószínűleg nem volt ez döntő tényező” – mondta.

Pogátsa Zoltán hozzátette, korábban Richard Sulík volt szlovák gazdasági miniszter, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke is arról beszélt mindezek mellett, hogy az egykulcsos adónak tulajdonképpen

nem sok gazdasági hatása volt, PR-szempontból azonban sokat jelentett, nemzetközi szinten odafigyeltek ennek köszönhetően Szlovákiára.