Boris Pistorius vélhetően felgyorsítja a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését Németországban, a Spiegel szerint, ugyanis egy belső dokumentum azt tartalmazza, hogy a miniszter utasította tárcáját, hogy április 1-jéig készítsen tervet egy német katonai szolgálati modellről, amely igazodik a fenyegetésekhez. A dokumentum egyértelművé teszi, hogy Pistorius még az országgyűlési választások előtt bemutatná a javaslatot.

Pistorius kedd reggel indul többnapos skandináviai üzleti útra, és többek között Svédországba is ellátogat, hogy többet megtudjon az ottani sorkötelezettségi modellről.

Svédországban 2017-ben vezették be újra a kötelező katonai szolgálatot.

A skandináv országban mindenkit besoroznak, aki elvégezte a középiskolát, ezután kiválasztják azokat, akik valóban alkalmasak a hadseregbe és legfőképpen önkéntesekkel töltötték fel a fegyveres erőket.

Svédországban például egy évfolyamnak körülbelül tíz százalékát toborozzák a hadseregbe. Németországra átültetve ez azt jelentené, hogy a Bundeswehrnek évente 40 ezer sorkatonát kellene kiképeznie. A haderőnek ehhez nincs elég laktanyája és kiképző tisztje. Az ideális létszám nagyságrendileg 3 ezer vagy 4 ezer lenne reálisan tekintve – mondta Pistorius a müncheni biztonsági konferencián.

A Horvátországban bevezetni szándékozott új kötelező katonai szolgálat részeként a fiatal sorkatonák képzéséhez négy nagy kiképzőközpontot és laktanyát választottak ki Pozsegában, Sinjben, Pulában és Bjelovarban, és két helyszínen megkezdődött a felmérés. A hadköteleseket 650 katonai oktató képezi ki – írta meg az Economx. Majd azt is megtudtuk, hogy ugyan szó sincs sorkatonaságról, de összeírnák, kire lehet számítani Csehországban. Petr Pavel cseh köztársasági elnök előtte vezérkari főnök volt, nem csoda, hogy szorgalmazza. Erről itt vannak a részletek >>>