Menesztette a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök. Utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert, a külügyi tárca élére pedig – általános meglepetésre – David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki.  

Cameron 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, de a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás után lemondott, egyben visszaadta alsóházi képviselői mandátumát is.

Cameron a referendum előtt azért kampányolt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Külügyminiszteri kinevezése azzal vált lehetővé, hogy III. Károly király a kormány előterjesztésére bárói rangra emelte, így Cameron elfoglalhatja helyét a parlament felső kamarájában, a Lordok Házában. A törvényerejű brit politikai szokásjog megköveteli ugyanis, hogy a miniszteri rangú kabinettagok a törvényhozás alsó- vagy felsőházának tagjai legyenek.

Az újkori brit politikatörténetben eddig egyetlen példa volt arra, hogy egy volt miniszterelnök külügyminiszterként térjen vissza a kormányba.

Alec Douglas-Home, aki 1963 októberétől egy évig állt az akkori konzervatív párti kormány élén, 1970 és 1974 között Edward Heath kormányában töltötte be a külügyminiszteri tisztséget.

Cameron az X-en, korábbi nevén Twitteren ezt írta: „Elrettentő nemzetközi kihívásokkal állunk szemben, beleértve az ukrajnai háborút és a közel-keleti válságot. Ebben a mélyreható globális változások idején ritkán volt fontosabb, hogy ez az ország szövetségeseink mellett álljon, erősítse partnerségeinket, és gondoskodjon arról, hogy hangunkat meghallják.

„Miközben az elmúlt hét évben kikerültem a politikai frontvonalból, remélem, hogy tapasztalataim – tizenegy évig konzervatív vezetőként és hat évig miniszterelnökként – segíteni fognak abban, hogy meg tudjak felelni ezeknek a létfontosságú kihívásoknak.”

Cameron miután 2016-ban lemondott a Brexit-népszavazás elvesztése után, állítólag már 2018-ban azt mondta barátainak, hogy szeretne visszatérni a politika frontvonalába, lehetőleg külügyminiszterként.

Két éve egy kisebb botrányba is sikerült keverednie, amikor a kormány minisztereinél lobbizott, hogy biztosítsák a fizetésképtelenné vált Greensill Capital pénzügyi szolgáltató cég finanszírozását.

Nagyjából az előző hónapban tért vissza a hírfolyamokba, amikor azt mondta, hogy Sunak téves döntése volt, miszerint törölte a HS2-es nagysebességű vonat-beruházást Birmingham és Manchester között, akkor az volt a véleménye, hogy „rossz irányba haladunk.”

Cameron hétfői X-bejegyzésében már egy kicsit finomított korábbi megjegyzésein: „Bár lehet, hogy nem értettem egyet néhány egyéni döntéssel,

egyértelmű számomra, hogy Rishi Sunak erős és tehetséges miniszterelnök, aki példamutató vezetői képességről tesz tanúbizonyságot a nehéz időszakokban.

Segíteni akarok neki abban, hogy biztosítsa azt a biztonságot és jólétet, amelyre országunknak szüksége van, és részese lehetek a lehető legerősebb csapatnak, amely az Egyesült Királyságot szolgálja" – írta. 

A brit Guardian a kommentárjában megjegyzi: Sunak azon döntése, hogy visszahozza Cameront, valószínűleg egy gesztus a konzervatív párt mérsékelt tagjai felé, „akiket megdöbbentett Braverman agresszív jobboldali retorikája olyan kérdésekben, mint a bevándorlás, a közbiztonság vagy a hajléktalanság.”

Politico: Rishi Sunak rácáfolt a kétkedőkre

A brit miniszterelnököt dicsérik a sikeres mesterségesintelligencia-csúcsot követően. Rishi Sunaknak ugyanis sikerült elérnie, hogy több tucat ország aláírjon egy mérföldkőnek számító közös nyilatkozatot. >>>

A lap szerint a kinevezés a párt jobboldalán viszont haragot szíthat, különös tekintettel arra, hogy „Cameron utolsó értelmes politikai lépése az volt, hogy bár sikertelenül, de az EU-ban maradásért kampányolt.” 

Cameron kinevezésére reagálva: Pat McFadden parlamenti képviselő, a Munkáspárt kampányfőnöke a következőket mondta: „Néhány héttel ezelőtt Rishi Sunak azt mondta, hogy David Cameron egy kudarcba fulladt status quo része, most pedig visszahozza őt mentőtutajként.”

Kirúgták a brit belügyminisztert

Az ex miniszter szerint a londoni rendőrség kivételez a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel. >>>