A szürke égbolt és a szitáló eső sem tudta elrontani Rishi Sunak parádéját a Bletchley Parkban, amikor a brit miniszterelnök sikeres mesterségesintelligencia-csúcsot zárt – írja a rendezvényről beszámoló Politico. A portál szerint amikor Rishi Sunak csütörtökön a második világháborús brit kódfejtők otthonában, a Bletchley Parkban felsorakozott egy fotózásra a világ vezetői és technológiai vezetők mellett, miközben odakint az ég szitált, „megbocsátható volt neki, hogy önelégültnek érezte magát”.

Ugyanis az AI-csúcstalálkozót megelőző hetekben és hónapokban a brit miniszterelnököt kritikák tömkelege érte az esemény miatt: a jogvédőknek nem tetszett, hogy a fókusz a nem a katasztrófakockázatokra irányul; a diplomaták pedig azt kifogásolták, hogy ez a G7-hez hasonlóan a meglévő kezdeményezések elvonását kockáztatja.

Azonban mire csütörtök este véget értek a tárgyalások, a brit kormányfőnek sikerült elérnie, hogy közel 30 ország – köztük az Egyesült Államok és Kína – aláírjon egy közös közleményt, egy nyilatkozatot, amelyben 

  • felvázolják a kockázatokat, 
  • létrehozzák a mesterséges intelligencia kutatóinak új globális hálózatát, 
  • lehetővé teszik a kormányok számára, hogy a feltörekvő technológia legfejlettebb formáinak „motorházteteje alá nézzenek”. 

A Politico szerint mérföldkőnek számít a megállapodás, arról nem is beszélve, hogy „a fővárosok sorban állnak”, hogy átvegyék Nagy-Britanniától a stafétabotot, és otthont adjanak a következő mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozóknak.

Musk figyelmeztet: A történelem legpusztítóbb erejét látjuk

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke és a milliárdos Tesla-tulajdonos, Elon Musk a jövőről beszélgetett a londoni AI-csúcstalálkozón.

„Ez a csúcstalálkozó, valamint a Franciaországban és Dél-Koreában bejelentett jövőbeli csúcstalálkozók a helyes irányba tett lépések lesznek, ahol sokkal jobban megérthetjük, hogyan használhatjuk fel a mesterséges intelligenciát a jó cél érdekében, és hogyan csökkenthetjük a létező kockázatokat” – idézi a portál Marion Messmert, a Chatham House nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó agytröszt vezető kutatóját.

„Ez egy nagyon pozitív eredmény Rishi Sunak miniszterelnök számára” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a csúcstalálkozóról.

„Ez egy kulcsfontosságú mérföldkő a mesterséges intelligencia tisztességes és hatékony szabályozásának meghatározásában.”

Az ECNMX szeptember elején tartott AI Summit 2023 című konferenciájáról tudósító cikkeinket itt találja.