Az Európai Bizottság azonban átalakította felvételi rendszerét, hogy friss vért vonzzon Brüsszelbe. A nagyhatalmú uniós végrehajtó testület egy modernebb felvételi vizsgát és munkakultúrát vezetett be, hogy a millenniumi korosztályt a soraiba vonzza. Sokak szerint azonban drasztikusabb reformokra van szükség az uniós tisztviselők elöregedésének visszafordításához – írja a Politico.

Bizottság teljes munkaidős alkalmazottainak – a brüsszeli köznyelvben adminisztrátoroknak nevezik őket – átlagéletkora az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel az új versenyvizsgák számát csontig lecsökkentették, és a fiatal hivatalnokjelölteket elriasztotta az EU hírhedten hosszadalmas kiválasztási eljárása.

Vannak idősebb kollégáim, akik öt-hatszor többet keresnek nálam pontosan ugyanazért a munkáért és pontosan ugyanolyan felelősséggel

– mondta egy elégedetlen fiatal bizottsági tisztviselő, aki névtelenséget kért, hogy szabadon beszélhessen a belső személyzeti ügyekről.

A fiatalok nem esnek hasra az EU-tól

Brüsszelben nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a novemberre tervezett nagyszabású felvételi vizsga új arcokat hoz volna a Bizottság soraiba. Az EU személyzeti ügynöksége azonban elhalasztotta a tesztet a virtuális tesztelés technikai hibáira vonatkozó panaszok miatt, ami tovább rontott az Unió hírnevén a fiatalabb korosztályok körében.

Ez egy olyan generáció, amely már jó ideje úgy nő fel, hogy az EU-ról negatívan vélekedik. Bizonyos felmérésekben azt is láttuk, hogy a fiatalabb generációk euroszkeptikusabbak, mint az idősebb generációk

– mondta Magali Gravier, a Koppenhágai Üzleti Iskola akadémikusa, aki sokat írt az EU személyzeti kérdéseiről. 

Ennek a generációs összecsapásnak az eredménye messze túlmutat a brüsszeli buborékon. Az eurokraták az uniós intézmények éltető elemei, ők dolgozzák ki a kulcsfontosságú reformokat olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás és a digitális szabályozás, amelyek túlnyomórészt a fiatalabb generációkat érintik a tagállamokban.

„Nem helyes, ha ezek a döntések csak az öregedő, a játékban nem érdekelt alkalmazottakra hárulnak. Nyilvánvalóan teljesen más perspektívákból közelíthetsz a zöld és a digitális átmenethez, ha 50 éves vagy” – mondta a Bizottság fiatal tisztviselője.

Motiválatlan „öreg fiatalok”

A bizottsági alkalmazottak átlagéletkora az évek során egyre magasabbra kúszott, mivel a fiatal diplomásokat elriasztotta az EU körülményes kiválasztási folyamata. A hosszú, több mint egyéves várakozási idő sok feltörekvő uniós tisztviselőt elriasztott, akik inkább a magánszektor felé vették az irányt.

A helyzetet tovább rontja, hogy az EU legfelsőbb bírósága eltörölte a versenyen való részvételre vonatkozó 35 éves felső korhatárt azzal az indokkal, hogy ez diszkriminatív az idősebb jelentkezőkkel szemben. A gyakorlatban azonban ez azt eredményezte, hogy a fiatal jelentkezők idősebb és tapasztaltabb társaikkal versenyeztek, akik végül előnyre tettek szert az uniós felvételi eljárásban. 

Ahelyett, hogy fiatalokat vennénk fel, inkább öreg fiatalokat veszünk fel. Vagyis újonnan felvett, korlátozott karrierlehetőségekkel rendelkező tisztviselőket, akiket kezdettől fogva demotiváltak

– mondta Cristiano Sebastiani, az uniós alkalmazottakat képviselő szakszervezet elnöke.

Idősek nappali melegedője az Európai Bizottság

A Bizottság azzal is táplálta saját öregedését, hogy 66 évre emelte alkalmazottai általános nyugdíjkorhatárát, és csökkentette a belépő szintű vizsgák számát. Ez a 2010 és 2022 közötti időszakban 45-ről 50 évre emelte állandó alkalmazottainak átlagéletkorát. 

Az uniós végrehajtó testület saját adatai szerint ebben az időszakban a Bizottságnál dolgozó 50 év felettiek aránya megnőtt, miközben a 20-as és 30-as éveikben járó tisztviselők száma csökkent. Ez megnehezítette a fiatalabb alkalmazottak életét, akik egyre inkább elszigeteltebbnek érzik magukat az Unió folyosóin.

Hasonlóan kényelmetlenül érzik magukat azok a magas rangú uniós tisztviselők is, akik fiatalon kerültek a csúcsra. Az EU korábbi külügyi vezetője, Federica Mogherini, aki 41 évesen érkezett Brüsszelbe, azt mondta, túlságosan is a csúcson érzi magát ahhoz képest, hogy ilyen fiatal.

Ha körülnéztem, nagyon fiatal voltam ahhoz képest, amit tőlem elvártak

– mondta egy tavaly októberi brüsszeli panelbeszélgetésen.

Maga a foglalkoztatási keretrendszer is része a problémának. Az uniós foglalkoztatás első lépése egy határozott időre szóló szerződés, amelyet a munkáltató könnyen megszüntethet. „Ez az út lélekölő és hihetetlenül problematikus, mert bizonytalan munkakörben foglalkoztatnak, ahol a szerződésed havonta vagy akár hetente meghosszabbodik” – jegyezte meg egy tisztviselő.

Anti-korhatár képlet

A Bizottság azonban átalakította felvételi eljárását, hogy több fiatalt vonzzon a soraiba. Az uniós végrehajtó testület 2022-ben ígéretet tett arra, hogy csökkenti a felvételi vizsgára való várakozási időt, és több távmunkát tesz lehetővé annak érdekében, hogy vonzóbbá tegye a brüsszeli karriert a fiatal diplomások számára az egész EU-ban.

Az eljárás gyorsabb lesz. Ideális esetben három hónapos, nem egy éves, ami sokkal elfogadhatóbb, ha az ember frissen kikerül az egyetemről – mondta a Bizottság magas rangú tisztviselője, aki egy vadonatúj, csillogó hi-tech berendezésekkel felszerelt irodatoronyban nyilatkozott. 

Az egyes osztályok közvetlenül választják majd ki az alkalmazottaikat, ami nagyobb mozgásteret biztosít a földrajzi egyenlőtlenségek korrigálására és az üres helyek betöltésére. Az új szabályok azt is lehetővé teszik, hogy az egyes vezetők másféle szabályokat állapítsanak meg az otthoni munkavégzésre vonatkozóan, így verseny alakul ki az egységek közötti vonzerő körül, és minden pályázó kiválaszthatja a számára legkedvezőbb ajánlatot.

A fiatal eurokraták dicsérték a digitális tesztelésre való áttérés koncepcióját, de megkérdőjelezték, hogy a Bizottság képes-e teljes mértékben megvalósítani reformprogramját.

Egy tisztviselő szerint az általános célkitűzés helyes irányba tett lépés. Hozzátette azonban, hogy a kulcskérdés az, hogy a Bizottságnak sikerül-e csökkentenie a várakozási időt. Eközben a kritikusok szerint mélyebb kulturális váltásra van szükség a brüsszeli munkakörnyezet megváltoztatásához. Az EU szakszervezeti képviselője attól tart, hogy a hajthatatlan vezetők meghiúsítják a Bizottság munkakultúrájának modernizálására tett kísérleteit.