Shou Zi Chew Brüsszelben találkozik Thierry Bretonnal, az EU belső piaci biztosával, Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztossal, valamint Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyi biztosával.

Thierry Breton a múlt hónapban október 25-i határidőt adott a TikToknak arra, hogy tájékoztatást nyújtson az álhírekkel kpcsolatos válságkezelési intézkedéseiről. Arra is kötelezte a céget, hogy november 8-ig nyújtson be részleteket arról, hogyan védi platformján a kiskorúak integritását – írja a Reuters.

345 millió eurós büntetést kapott az Európai Uniótól a TikTok, mivel helytelenül kezelték az EU területén élő kiskorúak adatait – számolt be a hírről szeptemberben a Bloomberg. Az ír adatvédelmi bizottság azt állapította meg, hogy a TikTok 2020 júliusa és 2020. december 31. között megsértette a GDPR 13 és 17 év közötti gyermekekre vonatkozó szabályait.

A TikTok tiltakozott.

A cég szerint a kiszabott büntetések egy 3 évvel ezelőtti beállítására vonatkoznak, azóta pedig számos változtatáson esett át az alkalmazás, például a 16 évnél fiatalabbak fiókjait automatikusan privátra állították.

A TikTok közösségi felület több mint 500 ezer videót és 8 ezer élő közvetítést távolított el platformjáról az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, mert megsértették a közösségi oldal felhasználói irányelveit – közölte blogjában a közösségi médium, miután október 7-én a Hamász támadást indított Izrael ellen.

A TikTok megnövelte az arabul és héberül tudó tartalmi moderátorainak számát, és továbbfejlesztette a nem kívánt tartalmakat automatikusan kiszűrő programját is. A közlemény szerint,

a TikTok továbbra is együttműködik a tényellenőrző szervezetekkel, amelyek ötven nyelven ellenőrzik a platformon megjelenő tartalmakat. A közösségi médium elve alapján, ha nem vezet egyértelmű eredményre az ellenőrzés, akkor „nem hitelesítettnek” minősítik az adott közlést, amely megosztható marad, de nem kerül a felhasználóknak személyesen ajánlott hírfolyamba.

Chew most Brüsszelben tájékoztatja a döntéshozókat arról is, hogy a vállalat megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvény új, online tartalomra vonatkozó szabályainak, amelyek előírják, hogy tegyen többet a platformjaikon megjelenő illegális és káros online tartalmak ellen.

Az unió korábban a többi közösségi platform üzemeltetőihez, így a Metához, az X-hez és a YouTube-hoz is hasonló üzenetet juttatott el, azt állítva, hogy erőszakot és álhíreket bemutató tartalmak árasztják el a közösségi oldalakat.

Az integráció felhívására a TikTokon kívül eddig a Meta és az X (korábbi Twitter) válaszolt.

Musk megsértődött az EU-ra, kivinné Európából az X-et

A közösségi platformon nem szabályozták az álhíreket, amiért az unió berágott, és büntetéssel fenyegetőzött. Ez viszont Musknak nem teszik. Bővebben >>>