Kedden hajnali kettő óra körül omlott össze a Baltimore-i Francis Scott Key híd, miután nekicsapódott egy teherhajó.

A balesetben a hídról több autó a vízbe zuhant, Maryland állam tűzoltósága tömegbalesetnek nevezte az esetet.

A hatóságok szerint a csaknem 5000 konténerrel megrakott kereskedelmi hajó pillanatokkal az ütközés előtt vészjelzést adott le.

A katasztrófa jelentős fennakadásokat okozott, már ez első napon nagyjából 40 teherhajó kényszerült arra, hogy lehorgonyozzon a környező vizeken.

Az első számítások szerint a térség gazdaságát naponta 15 millió dolláros kár éri, hiszen a 2,5 kilométer hosszú híd roncsai eltorlaszolják a baltimore-i kikötőhöz vezető vízi utat.

Az éves szinten 43 millió tonnás áruforgalmat bonyolító kikötő az Egyesült Államok keleti partjának egyik fő kereskedelmi csomópontja, a legtöbb hajó MexikóbólJapánból és Németországból érkezik ide - olvasható a német Handelsblatt üzleti lapban.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a forgalom a kikötőben. Az viszont már most biztos, hogy „jelentős és hosszan tartó” fennakadások keletkeznek számos ágazat ellátási láncaiban

- nyilatkozott Pete Buttigieg amerikai közlekedési miniszter.

Baltimore egyebek között az autóipar számára fontos kikötő, évente mintegy 850 ezer járművet rakodnak itt át. A hídomlás különösen a Mercedes-csoportnak okoz gondot, mert a német gyártó egy külön terminált üzemeltet itt, amely az Amerikába irányuló import egyik központja.

A hídnak is komoly gazdasági jelentősége volt, naponta 30 ezer jármű haladt át rajta.