A baloldali szélsőségesnek minősített Vulcan-csoport vállalta a felelősséget Európa egyetlen Tesla-gyára, a Berlin melletti Grünheiden lévő, amerikai csúcsüzem működése elleni szabotázsakciót, amelynek során kedd hajnalban támadást intéztek a telepet ellátó tápegységek ellen. A brandenburgi Oder-Spree kerületben egy szabadon álló villanyoszlop felgyújtásával keletkezett tűz következtében az elektromos autógyár hatalmas területén, illetve több ezer környékbeli háztartásban teljesen megszűnt az áramszolgáltatás.

A „Vulkangruppe” kedd délután közölte: Elon Musk egy technofasiszta, ezért szándékosan szabotálták a gyárát, sőt, annak teljes megsemmisítésére szólítanak fel, mert szerintük a Tesla extrém módon visszaél a helyzetével Németországban, a termelőüzem környékén pedig súlyosan szennyezi a talajvizet. 

A kommunikációs uralom ellen tiltakoznak

Németországban ezek az úgynevezett vulkáncsoportok már többször borsot törtek a nagyvállalatok és a hatóságok orra alá. 

2021-ben például már gyanúsították az egyik alcsoportjukat azzal, hogy gyújtogattak a Tesla építkezésén. Akkoriban a betelepülő amerikai autógyártót azzal vádolták a radikális baloldali Indymedia.org weboldalon, hogy nem zöld, nem környezetbarát és nem is szociális. 

Idén februárban két Tesla járművet és töltőállomást gyújtottak fel a fővárosban, illetve egy Frankfurt melletti kavicsgyár elleni támadásokkal is dicsekedtek – idézi a Brandenburgi Alkotmányvédelmi Hivatal jelentését a Welt

A szervezett akciókra utal, hogy 2013-ban egy magát „Anonymous/Katla” vulkáncsoportnak nevező szerveződés megtámadta a Vodafone rádióárbocát Berlinben. Az akció a „kormányok, titkosszolgálatok és vállalatok teljes megfigyelése, valamint a metropolisz zavartalan működése” ellen irányult. 

Öt évvel később a vulkáncsoport vállalta a teljes felelősséget a német fővárosban rendszeresen előforduló, áram- és optikai kábelek elleni támadásokért. 

Egyik röpiratuk szerint ugyanis az emberek feletti uralom átszervezése folyamatban van a hálózatokon, az algoritmusokon, valamint az állam és a vállalatok hozzáférésén keresztül, amellyel a lakosság mindennapi életét akarja befolyásolni.  

Felügyelnek és irányítanak minket. Tudni akarnak az érzéseinkről, a gondolkodásunkról, a tetteinkről, most és a jövőben – fogalmaztak. 

2020-ban a berlini Heinrich Hertz Intézet kommunikációs kábelekkel teli aknája ellen is gyújtogatás történt, akkor a koronavírusjárvány idején bevezetett, digitális Corona alkalmazás ellen tiltakozott a vulkáncsoport. Levelükben beismerték: tettüket azért követték el, hogy ellensúlyozzák az alapjogok további gyengülését és a felügyeleti intézkedések kiterjesztését, egyúttal felszólítottak az 5G rádióoszlopok megsemmisítésére.

2023 nyarán pedig egy „Lützerath” nevű vulkáncsoport került a címlapokra azzal, hogy gyújtószerkezetet telepítettek a berlini Reuter West hőerőműben. Saját bevallásuk szerint ezzel támogatni kívánták a kolumbiai szénenergia elleni harcot, és arra ösztönzik az embereket, hogy szabotáljanak a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra területén.

A szövetségi belügyminisztérium belső jelentése szerint a hálózati infrastruktúrát ért támadások stratégiája az, hogy azok először közvetlenül az üzemeltetőt érik. 

A szokásos infrastruktúra és ellátási szolgáltatás hirtelen elvesztése ugyanakkor a szélsőségesek szerint egy „gondolkodási folyamatot” is beindít azok körében, akiket közvetetten érintenek a leállások, például az ingázókat, az internethasználókat. A vulkáncsoport egy-egy ilyen akció során arra törekszik, hogy a felhasználókban tudatosodjon: felszabadulhatnak az őket ellenőrző eszközök uralma alól.

A terrorizmus egyik formája, amely egyre terjed

Biztonsági körökben az éghajlati szcéna radikalizálódása olyan téma, amelyet növekvő aggodalommal kezelnek. A baloldali szélsőséges csoportok és kampányaik a klímaváltozás kérdésére összpontosítanak, de a német hatóságok szerint egyelőre nem világos, hogy az évek során történt, különféle szabotázsakciókat mindig ugyanaz a kiterjedt csoport követi-e el.

Mindenesetre megállapították: a kritikus infrastruktúrák elleni, „álnok” támadások a terrorizmus egyik formája, amely egyre terjed, és az ellen a lehető legszélesebb körben fel kell venni a harcot.

Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter „határozottan” elítélte a keddi támadást, amelyet súlyos bűncselekménynek nevezett az ország villamosenergia-infrastruktúrája ellen. 

A fosszilis tüzelésű járműveket helyettesítő, elektromos járművek gyártásának leállítása rendkívül hülyeség. Ezek vagy a világ leghülyébb ökoterroristái, vagy azok bábjai, akiknek nincsenek jó környezetvédelmi céljaik – reagált Elon Musk a Tesla elleni legújabb támadásra az X-en. 

Nagyfeszültségű ellenállás a Teslával szemben

Mint közölték, a kedden felgyújtott villanyoszlop szabadon állt egy mezőn, és nem volt bekerítve. A tűzoltóság mellett a rendőrséget többek között helikopter- és drónszázadokkal, hadműveleti egységekkel, szolgálati kutyákkal vonultatták fel.

A szélsőségesek akciója miatt fél napig átmeneti áramkimaradás volt Freienbrink, Erkner, Neu Zittau, Dahlwitz-Hoppegarten, Neuenhagen, Woltersdorf, Schöneiche és Gosen településeken. 

A Teslánál viszont napokra totálisan leállt a termelés, és mivel a helyszínen is tűz ütött ki, le kellett üríteni az alumínium kemencéket, illetve az egész üzemet. A jelentések szerint sem az emberekre, sem a környezetre nem állt fenn közvetlen veszély. 

A Märkische Allgemeine azt közölte, hogy a területen a robbanóanyag-ártalmatlanító szolgálat is beavatkozott. A felgyújtott villanyoszlop közelében ugyanis a vulkáncsoport demonstrálóinak sátrát is megtalálták, amely alatt lőszereket áshattak el. 

A grünheidei Tesla gyár körül egyébként is nagy a vihar.

Az üzem tervezett bővítése elleni tiltakozásul a múlt héten a Robinwood elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport elfoglalt egy közeli erdőt, meghirdetve a „Stop Tesla” akciót. Az aktivisták több méter magas faházakat építettek, a fenyőfák közé köteleket feszítettek, sátrat vertek és azóta is ott táboroznak. 

Azt akarják megakadályozni, hogy az erdőt a Tesla bővítése érdekében kiirtsák, a keddi gyújtogatástól viszont határozottan elhatárolódtak.