2024. december 8-án a Notre Dame újból megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Közel száz kőműves, ács és más mesterember dolgozik azon, hogy a határidő tartható legyen – írja az AP.

Olivier Ribadeau Dumas tiszteletes, a templom plébánosa azt mondta, a Notre-Dame „nem a legnagyobb katedrális, talán nem is a legszebb. De ez a nemzet lelkének megtestesülése”.

Henri Chalet, a kórus karnagya hangsúlyozta, hogy a katedrális 850 éves történelmében a kár csak egy apróság. Szerinte az embereknek türelmesnek kell lenniük, annak ellenére, hogy öt év egy emberöltő alatt nagyon hosszúnak is tűnhet.

A 600 tonnás állványzat mögött újra felépülőben van a híres toronypár, valamint a székesegyház tetőszerkezetén is folynak a munkálatok, amelyhez hatalmas tölgyfa gerendák adják a vázat. Emellett a 8000 sípból álló orgonát is felújítják. Bár a tűz nem tett benne kárt, a hangszer mérgező ólomporral telt meg, így elengedhetetlen a szétszerelése.

A tervek szerint a július 26-i olimpiai megnyitóra már készen lesz az újjáépített torony, valamint a tető is. 

(Kiffer Anna)

Átalakul a Notre-Dame környéke

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.
Bővebben--->