Forradalmi változásokat hozott a városi közlekedésben az autómegosztás, a jövőben pedig várhatóan még nagyobb szeletet kaphatnak ezek a szolgáltatók. Teljesen átalakíthatják az autópiacot is, hiszen sok vállalkozás és magánszemély dönthet úgy, inkább nem vesz saját kocsit.

Az AutoWallis Csoport saját márkájaként, októberben elindított wigo autómegosztó szolgáltatása a modern mobilitás és a fenntarthatóság irányába tereli a közlekedési kultúrát. Példájukon keresztül mutatjuk be a carsharing rendszer előnyeit, és azt, hogy mely cégeknek éri meg ezt választani a saját kocsi helyett.

Azonnali előnyök

A költségcsökkentési irányokat többféle módon is be lehet építeni a hatékonyabb szervezeti működésbe, rengeteg érv szól ugyanis a carsharing-rendszer mellett. Amellett, hogy a carhsaring csakis használat után fizetendő, azaz nem jelentkezik havi fix költség a cég életében számos egyéb előnnyel szolgál a cégeknek. Egyre több fizető parkolási övezet van ugyanis a városokban, ráadásul az óránkénti díj is folyamatosan emelkedik. A saját használatú kocsit is nehezebb fenntartani azáltal, jelentősen emelkedett nemcsak az üzemanyagköltség, hanem a szervizdíjak is 15-30 százalékkal megugrottak az elmúlt egy évben.

Egyre többen dolgoznak otthonról, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019-ben még a dolgozók körülbelül 2 százaléka dolgozott home office-ban Magyarországon, ez 2020-ra megnégyszereződött, de még így is csak 8-9 százalék. Valószínűleg azóta még magasabb lehet ez az arány, a hibrid munkavállalóké pedig a szellemi foglalkoztatottak esetében akár az 50 százalékot is megközelítheti. Ez is jelzi, hogy egyre kevésbé van már szükség minden nap saját használatú céges autóra, érdemesebb autómegosztót használni. A munkáltatók zöme eddig is támogatta a munkába járást például bérletekkel vagy útiköltség-térítéssel, egy ilyen konstrukció formája lehet a carsharing is.

Ezeknél a rendszereknél csak annyit kell fizetni az igénybe vett szolgáltatásért, amennyit ténylegesen használja a vállalat, nincsenek rejtett költségek. Az ár ugyanis tartalmazza a fosszilis üzemanyag/elektromos áram, országos autópálya matrica (elektromos autó esetén Pest megyei), budapesti zózán belüli parkolás és a biztosítás költségét is. Ezek nemcsak költségcsökkentést jelentenek, hanem jelentős ügyintézési terheket is levehetnek a cégek válláról. Mindezt digitálisan, szinte automatikusan, felesleges ügyintézések helyett. 

A wigo eszközparkja átlagosan másfél évnél fiatalabb autókból áll. A felhasználók MINI, Opel, Peugeot, Fiat, BMW és Mercedes-Benz modellek közül is válogathatnak a közel 500 járművet számláló flottából.

Kép: wigo

Minden autózási igényre kínálnak megoldást: néhány percre, órákra, vagy akár napokra is el lehet indulni az autókkal és az alkalmazás időalapon automatikusan mindig a legkedvezőbb díjat számítja. A különböző méretekben elérhető autók szintén sokat segítenek abban, hogy az egyedi szükségletek figyelembevételével döntsenek az ügyfelek.

Ez pedig lehetővé tesz egy autóvásárláshoz, vagy hagyományos nyílt- vagy zártvégű lízingkonstrukcióhoz képest sokkal rugalmasabb működést, hiszen nincs egy dedikált autója a felhasználónak. Az adott úti céljának megfelelően 11 féle típusból választhat, így például a városban elindulhat egy kis autóval, a vidéki kiránduláshoz vagy nagyobb termékek szállításához egy nagyobb SUV-t is választhat, nyáron pedig a MINI Cabrio előnyeit is élvezheti.

Amikor biztosan megéri a megosztás

A különböző vállalkozástípusoknak eltérő mobilitási igényei vannak. Az egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalatok a saját autót, tömegközlekedést és a taxit egészíthetik ki, míg a közép- és nagyvállalatok a kulcsos, valamint a lízingelt vagy bérelt kocsik mellé, vagy helyett választhatják a megosztásos rendszert. Így például már nem csak a céges autó jelenthet munkavállalói előnyt, hanem sávos mobilitási juttatásként is adható a kollégák számára. 

A wigo-nál egy Üzleti Fiók indítással, akár pár nap lefolyása alatt hozzá lehet férni a közel 500 autóhoz. Az Üzleti Fióknyitást követően tetszőleges számú kolléga adható hozzá a fiókhoz, amit bármikor (akár napszakon belül is), néhány kattintással lehet változtatni.

Ha például egy kiemelt céges rendezvény miatt több kolléga segítségére is számít a cég az országon belüli utazásokhoz, egy adott időszakra elegendő hozzáadni a segítőket, míg ha a kollégák munkahelyi mobilitását támogatjuk, azesetben akár folyamatos hozzáféréssel rendelkezhetnek az Üzleti Fiókhoz. A fiókok használatához minden kolléga esetében egy érvényes magánfelhasználói wigo regisztrációra van mindössze szükség.

Emellett vezetési kreditek az összes vállalkozás számára elérhetőek, valamint adómentes béren kívüli juttatásként is elszámolhatóak. Ráadásul egyszeres cafeteria szorzóval használhatóak, illetve magáncélú használatra is adhatják a dolgozói keretből. Előnye amellett, hogy adómentes, hogy az igényléstől számított egy éven belül felhasználható. Számlázása a megrendelést követően történik, teljesítése pedig átutalással lehetséges a cég részéről. Ebben a konstrukcióban a vállalat krediteket vásárol a munkavállalóknak, amelyeket a dolgozó regisztrált wigo profilján kap meg jóváírva. A munkavállaló ezt magáncélra tudja felhasználni, és még adóznia sem kell a megszerezett jövedelem után.

Ezért váltsa le a céges flottát

Nem vonatkozik a wigo-ra a cégautóadó sem, így ezt sem kell megfizetnie. Tervezhetőbbé és sokkal inkább kontrollálhatóvá válhatnak az üzleti utak. Az adminisztráció nagyon egyszerűen működik, az ügyfelek egy gyűjtőszámlát kapnak a hónap végén. Az alkalmazás rugalmas költségstruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontosan a használati idő és az általuk megtett távolság alapján fizessenek – ezáltal az autómegosztás nemcsak kényelmes, de pénztárcabarát is lehet.

Azonban vannak esetek, amikor érdemes megfontolni, milyen opciót választunk, mert gyakori hosszabb vidéki utak esetén, évi 15-20 ezer kilométeres megtett távolság felett egyelőre nem biztos, hogy ez az ideális megoldás.

Környezeti lábnyom

Az autómegosztás egyike azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek hozzájárulnak a városok és a vállalatok környezetvédelmi céljainak eléréséhez. Ez a működési módszer segít csökkenteni a gépjárművek számát, ezáltal a károsanyag-kibocsátást és javítva a levegőminőséget.

„Rendkívüli rugalmassága a carsharinget arra is alkalmassá teszi, hogy a közösségi közlekedés más eszközeivel kombinálva legyen része a hatékony városi mindennapoknak” – erről korábban Koralewsky Márk, a vállalat vezérigazgatója beszélt. Kiemelte: ehhez a hazai támogató szabályozási környezet is elengedhetetlen.

Kép: wigo

Az autómegosztással akár hét-tíz saját használatú jármű is kiváltható a városi forgalomban. Nyugat-Európában egyre több nagyváros ismeri fel az autómegosztás előnyeit és integrálja közlekedési infrastruktúrájába a szolgáltatást. Ennek támogatása minden felhasználó és városlakó érdeke, a szolgáltatás ugyanis jelentős csökkenést eredményezhet az utakon, ami egyszerre jelent kevesebb dugót és több szabad parkolóhelyet is.

Egyszerű használat

A felhasználók könnyen kiválaszthatják az elérhető autókat, ellenőrizhetik azok állapotát, és azonnal foglalhatnak egy járművet. Az interaktív térkép funkció segítségével könnyen megtalálhatják az autókat és a kijelölt wigo parkolóhelyeket is, ezekről részletesen itt tájékozódhat.

Az autókat a közel 100 négyzetkilométer területű wigo zónában bárhol felvehetik a felhasználók. Az utazás ideje alatt elhagyható a wigo zóna, csak az út végeztével kell megbizonyosodni arról, hogy ilyen területen parkol az autó.

A cikk megjelenését a wigo támogatta.