Az idei első, januári kamatdöntő ülésen a tanács 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a januári kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy két opcióról – 75 és 100 bázispontos csökkentésről – tárgyaltak, ahogy tavaly decemberben is. Hozzátette: nagy többsége volt a 75 bázispontos kamatcsökkentésnek, és azt is közölte, hogy a 75 és a 100 bázispontos lehetőség februárban is az asztalon lesz.

 

 

 

Eddig vághatja a kamatot a jegybank

Mindenki árgus szemekkel figyeli, mekkora kamatcsökkentés várható kedden, miközben még lényegesebb kérdés lehet, hogy meddig tarthat egyhuzamban a jelenlegi kamatcsökkentési ciklus, hová érhet le a most még magas alapkamat. >>>

Kulcskérdés az inflációs adatok értékelése, a kockázati megítélés változásai; minden hónap új döntési helyzetet jelent – jelezte.

Az elemzői várakozások megosztottak abban, hogy ezúttal a gyorsabb ütemű kamatcsökkenés mellett foglalnak-e állást a tanácstagok.

Becsléseink szerint hat-hét százalék között van az az alapkamatszint, ahol a piaci alapú hitelezés elkezd visszaépülni. Ez a hosszabb kamatfixálású, például jelzáloghiteleknél már megvalósult. Szép számmal találunk ezen kamattartományban, sőt ezalatt árazott ajánlatokat. A rövid oldali kamatok esetében az a reális forgatókönyv, hogy ez a szint az idei év közepére megvalósul – mondta Virág Barnabás az Indexnek. A részleteket itt olvashatja el >>>