Júliusban 17,6 százalékosra mérséklődött az infláció, az élelmiszerárak növekedése is lassult az elmúlt hónapokban. A vásárlók egy része továbbra is az akciókat böngészi, a kötelező akciózás mértéke augusztus elseje óta 15 százalék.

A kosarakat még óvatosan pakoljuk tele, Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője a Sonline-nak azt nyilatkozta, az üzletlánc boltjaiban van, ami drágult – a kristálycukor 259 forintról 519 forintra –, ugyanakkor sok termék ára jóval barátságosabb, mint korábban: van olyan literes tej, ami 372 forintról 241 forintra változott, de bizonyos kávétermék is 250 forinttal kerül kevesebbe, és a tojás ára is mintegy 9 százalékkal csökkent.

A termékek árát egyébként általában a beszállítók határozzák meg, ez bizonyos termékek árát, például a kenyérét, érzékenyen érinti, könnyen befolyásolja. Ezen felül saját akciókat is hirdet a somogyi vállalat.

A kereskedelmi vezető a lapnak elmondta, hogy tovább csökkenhet bizonyos élelmiszerek ára, azonban ha az útdíjak emelkednek, és újabb gázolajdrágulás következik be, az nagyban befolyásolhatja a folyamatot.

Gulyás Árpád, a Csurgói Coop Zrt. vezérigazgatója szerint a kiskereskedelem elszenvedője a mostani helyzetnek: az árképzési lánc fontos szereplői a termelők és a nagykereskedelem, egyes cikkek ára nőtt, másokért viszont kevesebbet fizetnek.

Nagy infláció, elhúzódó recesszió: euróval egy részét megúsztuk volna

A második negyedévben is recesszióban volt a magyar gazdaság, ez azonban nem meglepő, hisz bőven voltak lassító tényezők. Ha eurónk van, ennek egy részét megúszhattuk volna. Elemzésünk a GDP-adatok tükrében.