Enyhe kereslet, alacsony tranzakciószám volt a 2023-as év során, ennek ellenére a fővárosi ingatlanpiac áremelkedése nem maradt el sem a használt, sem az újépítésűek szegmensében – írja összefoglalójában Duna House. A legkeresettebb ingatlantípus, a használt téglalakások ára a 2022-es adatokhoz képest 10 százalékkal, négyzetméterenként 968 ezer forintra nőtt 2023-ban.

Az ingatlanra fordított összeg átlaga 51,8 millió forintról 57,2 millió forintra bővült, míg az átlagos ingatlanméret változatlanul 59 négyzetméter.

A gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatpálya és a megújult állami támogatások meghozták 2024 elejére a fordulatot. Budapest kerületeiben fokozódó kereslet mellett megindult a tranzakciószámok emelkedése is, ami a későbbiekben várhatóan jelentős hatással lesz az árak alakulására is


– jelezte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

  • Budapest legmegfizethetőbb kerülete az idei évben eladott téglalakások adatai alapján: a XIX. kerület (558 ezer Ft/m2),
  • a legmagasabb négyzetméterárra (1,3 millió forint) az I. kerületet preferáló otthonteremtőknek kell készülniük,

tehát több, mint 2,5-szeres a különbség a legolcsóbb és a legdrágább budapesti kerület átlagos négyzetméterárai között.

Megfizethetőség tekintetében kettészakadt a főváros. Hét kerületben már egymilliónál is többet kell fizetni egy négyzetméterért, így ezeken a területeken 30 millió forintos keretből már csak 23-27 négyzetméter közötti kislakások kaphatók, az élhetőbb méretű lakások megszerzéséhez 10 millió forinttal szükséges emelni a tétet – hívta fel a figyelmet a szakértő.

  • 2022-ben Pesterzsébet számított a legkedvezőbb árú kerületnek, a tavalyi év során pedig Csepelen lehetett a legalacsonyabb összegért a legnagyobb lakást kapni.
  • 2024-ben azonban Kispest és Soroksár, valamint Pesterzsébet és Csepel várja 558-602 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal a 40 millió forintból kigazdálkodható, legnagyobb, 66-72 négyzetméter alapterületű lakást keresőket.

Annak sem kell elkeserednie, aki 40 millió forintnál kevesebbel rendelkezik és megelégszik akár egy kisebb, 43 négyzetméter körüli lakással.

Kispesten az idei eladások adatai alapján a téglalakásra költött átlagos összeg 24 millió forint volt, de a XX. és a XXI. kerületi átlagos ingatlanérték sem haladja meg a 30 millió forintot.

A befektetők által kedvelt belvárosi kerületekben (V-VII. kerület) sem kizárt 40 millió forintos keretből ingatlanhoz jutni. Itt akár rövid, akár hosszú távú kiadás szempontjából is ideális, 34-44 négyzetméter közötti téglalakásokra szerződhetnek a vevők, lokációtól függően 906-1,1 millió forintos négyzetméter áron.

Angyalföldön azonban már 1,1 millió forint feletti négyzetméterárakra kell készülni, itt egy 36 négyzetméteres lakás jön ki a megadott összegből.

A budai oldalon is el lehet indulni 40 millió forinttal.

Még a legköltségesebb I. kerületben is hozzá lehet jutni akár egy 31 négyzetméteres kislakáshoz a megemelt összegből.

A második legdrágább kerület Újbuda, ahol a használt téglalakásokért az idei évben már 1,2 millió forintot kell fizetni átlagosan, így itt 33 négyzetméteres otthonokat is lehet kapni a 40 milliós keretből.

A II. és XII. kerületben, valamint Óbudán hasonló, 34-37 négyzetméteres téglaépítésűekre elegendő a 40 milliós büdzsé, a legkedvezőbb négyzetméterárakat kínáló budai kerület azonban Budafok-Tétény, aki ezt a lokációt választja, 45 négyzetméteres élettérrel rendelkező téglalakást kaphat a pénzéért.

Jó üzletnek tűnt a balatoni nyaraló, de nagy koppanás lett a vége - írta meg az Economx a napokban. A szakértői vélemény szerint pedig hiába nagyobb a kínálat, az árak nem esnek. A koronavírus-járvány idején sokan vettek hitelre házat a Balaton környékén, többen azonban már nem tudják megfizetni a részleteket.