November 10-én megnyitották kapuikat Bécsben az első karácsonyi vásárok. Az osztrák főváros hangulatos adventi kitelepülései évről évre több ezer magyar látogatót is vonzanak, akik a leggyakrabban egynapos kirándulás keretében egyénileg szervezett, vagy buszos körutazás során merítkeznek meg a bécsi ünnepi miliőben.

A karácsony előtti hangolódásról idén összesen 14 nagyobb adventi vásáron mintegy 777 stand és 179 kitelepült vendéglátóhely gondoskodik Ausztria fővárosában. A puncson, forralt boron és a jellegzetes ünnepi édességeken kívül a vásárokban nem a bóvli kategóriájú, tömeggyártású cikkeket, hanem a minőségi termékeket, főként kézműves ajándéktárgyakat, játékokat, karácsonyi díszeket kínálják a kereskedők, az ételek pedig több helyen bio alapanyagokból készülnek.

Eldurvult Bécsben a terrorhelyzet: gyerekek felrobbantásával fenyegetőznek

Címlapon hozza az osztrák sajtó: célkeresztbe kerültek az iskolák Bécsben, ahol szerdán összesen nyolc közoktatási intézmény kapott bombatámadásról szóló terrorfenyegetést egy, az Iszlám Államért harcoló külföldi csoporttól. A terroristák közölték: péntekig megtisztítják a bécsi iskolákat a hitetlenektől. A németeknél is voltak akciók, egy iskolánál lövések dördültek. Bővebben>>>

A Bécs városa által meghirdetett 14 központi vásár mellett számos kisebb, többnyire jótékonysági puncsstand, ünnep előtti piac is megnyílik az elkövetkező hetekben a város mind a 23 kerületében. Felhívták a figyelmet: érdemesebb tömegközlekedéssel megközelíteni a különböző rendezvényeket, amelyek környékén csak korlátozottan lesznek elérhetők a parkolóhelyek.  

Terrorveszély: fegyveresek és civil ruhások a vásári tömegben

Rontja a szervezők kilátásait az idei látogatószám tekintetében, hogy nyugati szomszédunknál minden korábbinál nagyobb fenyegetést jelent a terrorveszély. A bécsi rendőrség pénteken közölte, hogy az adventi szezonban az eddigieknél is több fegyveres rendőr és katona járőrözik az utcákon, illetve a meghirdetett programokon. Emellett „további intézkedéseket” tesznek a köznyugalom, a rend és a közbiztonság érdekében a forgalmas és sűrűn frekventált helyeken.

A város – a megemelt terrorkészültségi szintnek megfelelően – egy átfogó biztonsági koncepciót dolgozott ki a veszélyesnek tűnő helyzetekre és a személy- és vagyonvédelemre, amelynek részleteit ugyanakkor elővigyázatosságból nem árulták el a sajtónak.

A MeinBezirk.at hírportál annyit megtudott, hogy a „sajátos fenyegetettségi helyzetben fokozott támadási kockázatok” miatt egyebek mellett fokozzák a zsidó emberek, illetve műemlékek és épületek esetén is a látható és láthatatlan védelmet. A bécsi lakosság számára ezzel együtt nem jelentettek be megkötéseket a közterületeken vagy különösebb cselekvési javaslatokat.

Nem meglepő, hogy a bécsi karácsonyi vásárokban is gyakori vendégek lesznek az egyenruhások és a civil ruhás rendőrök, de a legnagyobb rendezvények, – mint a főváros díszes karácsonyfáját is bemutató Rathausplatzon található, klasszikus adventi vásár – 0-24 órás biztonsági szolgálattal, és saját védelmi tervvel is rendelkeznek, amelyet egy erre szakosodott cég készített. 

Az akciótervet összehangolták a rendőrséggel és az illetékes hatóságokkal – jelezte a szervező Stadt Wien Marketing GmbH, kiemelve: folyamatosan figyelemmel kísérik Ausztria aktuális biztonsági helyzetét, és szükség esetén módosítják a vásár működését, illetve a biztonsági koncepciót.

A bécsi Rathausplatzon felállított, 115 éves lucfenyő karácsonyfán pénteken sötétedés után kapcsolta fel a világítást Michael Ludwig polgármester és Arno Kompatscher dél-tiroli kormányzó. Beszédükben azt emelték ki, hogy az ünnepi fények a társadalom összetartásának jele kell, hogy legyenek, amelyre idén különösen koncentrálnia kell Ausztria lakosainak, mert nem hagyhatják, hogy a terror és a gyűlölet megossza őket – számolt be a Kronen Zeitung.

Infláció: drágább a forralt borozás, minden költség nőtt

Mélyen zsebbe nyúlhatnak a bécsi vásárok látogatói, mivel az infláció nem kíméli a vendéglátás és a kézművesipar árait sem.

Az árukínálat mellett drágábbak lettek tavalyhoz képest az adventi vásárok logóját, ünnepi feliratait tartalmazó, szuvenírnek is alkalmas porcelánbögrék, akárcsak az abban kínált forró italok.

Idén például a 2,5 deciliter alkoholos, almás-narancsos puncsért, fűszeres forralt borért 4,90-7,80 eurót (több mint 1800-2800 forintot) kérnek a vásározók, míg a gyerekeknek szánt puncsok átlagára 2,90-3,90 euró (1000-1440 forint) körül alakul.   

Valamennyi bécsi vásárban készülnek az áremelésekkel. A Radio Wien jelentése szerint a leginkább közkedvelt rendezvényeken – így a Stephansplatzon, a Maria-Theresien-Platzon vagy a Belvedere Palotában – az árak hét-nyolc százalékkal emelkednek az infláció miatt, de a legtöbb helyen igyekeznek visszafogottan árazni. Mint az üzemeltetők nyilatkozták, teljesen nem lehet elkerülni az emeléseket, mivel minden költségük nőtt, így például az energia, az alapanyagok és a bérleti díjak mellett a kunyhók felállítása is többe kerül, mint tavaly, és a munkaerő is komoly költség.

A szintén sokak által látogatott, schönbrunni kastély előtti karácsonyi vásáron a puncs és a forralt bor ára átlagosan 50 centtel magasabb tavalyhoz képest. Itt a narancsos puncs vagy forralt bor öt euróba (több mint 1800 forintba) kerül, míg a bögrékért négy eurót (1500 forint) kérnek. A gyerekpuncs árát viszont tudatosan csökkentették 2,90 euróról 2,20 euróra (körülbelül 800 forintra), gondolva azokra a szülőkre, akik nehezebben viselik az inflációt.

A jövő hétvégén nyitnak a budapesti vásárok

Budapest sem marad le a varázslatos adventi hangulatot megjelenítő vásárokkal, amelyek a magyarokon kívül rengeteg külföldi turistát is vonzanak. A legtöbbeknek alighanem a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett Advent Bazilika jut elsőként eszébe, amelyet már háromszor is megválasztottak Európa legjobb karácsonyi vásárának. Az idén negyedszer is az első helyre pályázó vásár november 17. és január 1. között várja a látogatókat. Ezzel egy időben lesz nyitva a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is, amelyet tavaly óta Vörösmarty Classic Xmas néven rendeznek meg. A Vörösmarty téren az egyik fő attrakció most is az ingyenes kisvasút lesz. A belvárosi vásárok mellett – főként a macskaköves utcák és a kisvárosi hangulat miatt – különösen népszerű az Advent Óbudán ünnepváró kitelepülés: a Fő térre szervezett karácsonyi vásárban december 1. és 23. között várják mindazokat, akik ilyen miliőben hangolódnának az ünnepre. Hasonló hangulattal készülnek Szentendrén is, ahol december 2. és január 7. között számos kulturális-művészeti programmal kiegészítve tartják az adventi vásárt – foglalta össze a We love Budapest.