Bezárult a kör a győri sikkasztási botrányban: az Audi elbocsátotta az érintett munkavállalókat. Az Economx megkeresésére ezt megerősítve felidézték: az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) tájékoztatta a vállalat vezetését az elnökség előzetes letartóztatásban levő két tagjának a szakszervezetből történő kizárásáról. Egyúttal arról is tájékoztattak: egyidejűleg a szakszervezet elnöksége új választásokat kezdeményezett.

Időközben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség hivatalosan írásban tájékoztatta a vállalatvezetést az ügyről. Ezek alapján az Audi Hungaria megtette a megfelelő intézkedéseket az érintettekkel szemben.


– tájékoztatta szerkesztőségünket az Audi Hungaria. A vállalat vezetése továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekedetek összeegyeztethetetlenek vállalatuk és közösségük értékeivel.  

Lényeges előzménye az ügynek – ahogy arról az Economx is beszámolt –, hogy rendkívüli bizalmi értekezletet tartott kedden az AHFSZ, miután két elnökségi tagot letartóztattak sikkasztás gyanúja miatt. Az egyeztetés célja a kialakult helyzet értékelése, valamint a szükséges teendők megbeszélése volt. A szakszervezet honlapján közzétett beszámoló szerint tájékoztatták a bizalmi értekezlet résztvevőit arról, hogy az elnökség döntött Szabó István és Horváth Zoltán kizárásáról. További azonnali intézkedéseket is hoztak:

  • ügyvédi megbízást adtak polgárjogi igény érvényesítésére, amely során mindent megtesznek az eltulajdonított vagyon megtérítésére,
  • a működőképesség és aktuális anyagi helyzet felmérése érdekében az elnökség felvette a kapcsolatot azon pénzintézetekkel, amelyekkel kapcsolatban áll.

Pénz van, elnökség nincs

A pénzintézetektől kapott tájékoztatás alapján az Audi Hungária Független Szakszervezet meglévő vagyona több mint 900 millió forint, amely befektetésben, megtakarításban és folyószámlán áll rendelkezésre. Mindezek alapján megállapították, hogy az AHFSZ továbbra is biztos anyagi körülményekkel rendelkezik.

A bizalmi értekezleten a szakszervezettől származó információk szerint „őszinte párbeszédek hangoztak el, mind a bizalmi tisztségviselők, mind az elnökség részéről”. A szakszervezet olvasatában „mindenki egyetértett a véleményében azzal, hogy a legfontosabb az AHFSZ szervezeti működésének biztosítása”, ezért

a bizalmi értekezlet végén az AHFSZ elnökségének tagjai egyenként jelentették be, hogy tisztújító választással lemondtak a tisztségükről.