vevők általában megpróbálnak alkudni, ám az eladók erre sok esetben nem nyitottak, és nem akarnak engedni az általuk elképzelt árakból – mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Ha együttműködő a tulajdonos, és hajlandó az alkura, a két kerületben akkor is legfeljebb 2-5 százalékos árengedmény szokott előfordulni, ami nem minden esetben elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen a tranzakció.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a tulajdonosok általában azt a kérést fogalmazzák meg az ingatlanközvetítők felé, hogy próbálják meg először magasabb áron kínálni az ingatlant.

Ez viszont azt eredményezi, hogy legtöbbször még hívást sem kapnak.

A szakértő úgy véli,

jelenleg még a reális áron meghirdetett ingatlanok hirdetési és eladási ára között is legalább 5 százalékos különbségről beszélhetünk, a túlárazott ingatlanoknál ennél jóval nagyobb az eltérés.

Azt is hozzátette, hogy a vevők csak akkor próbálnak árengedményt elérni, ha esélyt látnak arra, hogy megfelelő árszintre le tudják alkudni a meghirdetett ingatlan árát. Ha túl magas az induló ár, meg sem próbálkoznak vele.

Volt olyan ház eladása az irodának a XVII. kerületben, ahol 10 milliós alku után kelt el az ingatlan. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy az eladó ráébredjen, másként nem lesz sikeres az értékesítés

– jegyezte meg Kántor Istvánné.

A belvárosi kerületekben hirdetési és a valós értékesítési árak között jelenleg átlagosan 5-10 százalékos különbség jellemző.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt hangsúlyozta, hogy

bár a vevők próbálnak alkudni, az eladók jellemzően kitartanak az általuk elképzelt ár mellett, így csak minimális engedményt hajlandóak adni. Aminek persze az az eredménye, hogy alig van mozgás az ingatlanpiacon.

Dél-Budán is jelentős mértékben nőttek az alkuk, így egyáltalán nem számít kirívónak most egy 10-15 százalékos alku a piacon, akár paneleknél is előfordul – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhettünk az elmúlt hónapokban, és miközben a hirdetési árak nem nagyon ereszkednek, addig a tranzakciós áraknál már csökkenést mért az iroda. 

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is a korábbinál jóval nagyobb alkukra kell számítaniuk az eladóknak, hiszen amíg az elmúlt években az 5 százalék körüli alku volt az elfogadott, ma már 15-20 százalékos különbségek is előfordulnak a hirdetési árak és a vételár között.

A XIV. és XVI. kerületekben is érezhetően nőttek az alkuk elmúlt hónapokban, de Bel-Budán sem csekély az alkuk mértéke, a Balatonnál is az jellemző az eladókra, hogy tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. És vannak,  akik „pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak.

Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá.

Újra viszi a lakáskölcsönöket a lakosság

Nőtt a lakosság hitelfelvételi kedve, közben pedig csökkent a betétállományuk. Úgy néz ki, megfordult a tendencia a lakossági és személyi kölcsönöknél: most már inkább lakásra vesznek fel hitelt a magyarok. Bővebben >>>