A háztartások nettó hitelfelvevők voltak augusztusban, közben pedig betétállományuk is csökkent a tranzakciókból eredően. A hitelállomány szezonális kiigazítással 18,2 milliárd forinttal, nélküle pedig 37,7 milliárd forinttal növekedett. A forinthitelek továbbra is népszerűbbek, 38 milliárd forintos növekedést mértek, míg a devizahitelek állománya 0,3 milliárd forinttal esett vissza egy hónap alatt.

Közel dupla annyi lakáscélú forinthitelt vett fel a lakosság augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikájából. A forint jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök kevésbé voltak népszerűek, mindkét hiteltípusból kevesebb új szerződést kötött a lakosság az egy hónappal ezelőtti adatokhoz viszonyítva.

Az új lakáscélú hitelszerződések közel egészét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 139 hónap volt.

Az év elején még csökkenő tendenciát mutatott az újonnan felvett hitelek és azok törlesztésének értéke, a második negyedévtől kezdve azonban már növekedett a háztartásoknak nyújtott hitelfolyósítások értéke.

Csökkenő hitelköltségek?

Az átlagos hitelköltségekben csökkenést mért a jegybank, míg a személyi hiteleknél lényegében nem történt változás.

A hiteltörlesztési moratórium megszüntetését követően indult növekedésnek a törlesztők elmaradása itthon. A növekvő tendenciához nagyban hozzájárulhatott a magyar emberek elinflálódó bére, amit az Európa-rekorder inflációnak köszönhetünk.

Pont emiatt akar egyre több magyar hitelt felvenni. Kérdés, hogy hány százalékuk lesz képes időben visszafizetni? A Cofidis Hitel Monitor felmérésből kiderült, hogy a magyarok 10 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. Kutatásuk alátámasztotta az eddigi tendenciákat, amely szerint a személyi kölcsön most sokkal népszerűbb – ez egyébként jellemző is a pénzügyi válságok alatt.

A nem lakáscélú hitelt felvevők átlagosan 1,3 millió forintot vennének fel bankjuktól. Annak ellenére, hogy a személyi kölcsön a legnépszerűbb, a leggyakoribb hitelcél továbbra is a lakásvásárlás és ingatlanfelújítás maradt.

Eddig arról írtunk, hogy az adatok még nem ezt mutatják. Most azonban a jegybank statisztikájából már jól látszik, hogy növekszik a hitelfelvételi kedv itthon, ráadásul visszatért a régi mederbe a típus szerinti gyakoriság is – a lakáshitelek augusztusban népszerűbbek voltak, mint a személyi kölcsönök.