Az idei évben még legalább kétszer kell hozzányúlni a pedagógus bérekhez, ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője is elmondta az Economxnak.

A tavaly novemberi pedagógusbérekhez képest összesen 50 százalékos béremelésre lesz szükség.

Ezt pedig egyénekre bontva kell megvizsgálni, mert Nagy Erzsébet szerint az sem járja, ha valaki például 30 éve egyetemi végzettséggel tanárként dolgozik, mindenféle kvalifikációkkal rendelkezik, és állandóan a rajtvonalra kerül, mert a fizetése nem olyan mértékben emelkedik, mint a kollégáinak.

Év végéig a diplomás áltagkeresetek 72 százalékára kell felzárkóztatni a tanárbéreket, mert ha ez nem történik meg, akkor az Európai Unió visszakéri a pedagógusok béremeléshez biztosított forrásokat – hangsúlyozta Totyik Tamás.

Legközelebb 2024 márciusában fog megjelenni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adat, amiben a 2023-as diplomás átlagkeresetek szerepelnek majd, erről Nagy Erzsébet beszélt. Ekkor már biztos, hogy bérkorrekcióra lesz szükség.

A legutóbbi sztrájktárgyaláson kiderült, hogy 340 milliárd pluszt kap a köznevelés rendszere a béremelésre, a szakképzésben dolgozók bérfejlesztésére pedig 64 milliárd forint jut, erről itt írtunk bővebben.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszédet mond a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszédet mond a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
Kép: MTI / Bruzák Noémi

Megduplázzák a tanárbéreket

Nagyot tudott lépni a kormány a tanárbérek emelésében és februártól minden pedagógus, óvónő és szakképzésben dolgozó bére 32,2 százalékkal emelkedik – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt vállalták, hogy 2030-ig a pedagógusok bérét az átlagkeresetek 80 százalékára emelik. A miniszter kiemelte: eddig a tanárok anyagi elismertsége elmaradt a kívánttól és a várttól is. Ahhoz, hogy ezekben a nehéz költségvetési években nagyot tudjanak lépni a tanárok fizetésemelésében, ahhoz valóban az Európai Bizottságtól érkező pénzek nagy segítséget jelentenek – ismerte el. Az uniós pénzek a mi pénzeink is, ezeket nem ajándékba kapjuk – emelte ki Gulyás Gergely.

A 2030-ig tartó pedagógus béremelés összköltsége 6 ezer milliárd forintba kerül, és ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. A 6 ezer milliárd forintból 700 milliárd forinttal járul hozzá az unió a tanárbérek emeléséhez.

Így alakul majd a tanárok átlagbére:

  • 2024-ben 672 ezer forint;
  • 2025-ben 812 ezer forint;
  • 2026-ban pedig 880 ezer forintot érhet el.

A PSZ elnöke szerint a kollégák fizetése 28-32 százalék között fog minimum emelkedni. Az intézmények majd februárban bértömegként kapják meg a tanárok tavaly novemberi fizetésének 32 százalékkal megemelt összegét. A PSZ elnöke szerint a kormány által korábban említett 10 százalékos pedagógus béremeléshez képest a jelenlegi béremelés egy jelentősebbnek számít.

Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás (k), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, valamint Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi vezetője a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én
Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás (k), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, valamint Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi vezetője a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én
Kép: MTI / Balogh Zoltán

Már van bértábla

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kezelt Ne dolgozz ingyen című honlapra felkerült egy pedagógus bértábla, amit azt tartalmazza, hogy a különböző bérkategóriába tartozó tanárok körülbelül mekkora béremelésre számíthatnak február 1-től.

Ide kattintva elérhető a bértábla>>>>>>>>>

Eszerint a kezdő pedagógusok bére emelkedik 32,2 százalékkal. Amíg tavaly novemberben bruttó 400 ezer forint volt az illetményük, februártól bruttó 528 300 forintra változik.

A pedagógus I.-ben a bérek 31,2 százalékkal emelkednek. Például, aki 9-11 éve tanár és tavaly novemberben bruttó 410 ezer forint volt a bére, annak februártól minimum bruttó 538 ezer forint lehet a fizetése, de akár 684 ezer forintot is kaphat. Aki pedig több mint 40 éve pedagógusként dolgozik, azoknak akár bruttó 850 ezer forint is lehet a bruttó bére.

A pedagógus II.-ben, aki 9-11 éve tanár bruttó 430 ezer forintról 29,1 százalékos emeléssel, bruttó 555 ezer forintra is nőhet a bére, a legmagasabb kategóriában pedig elérheti a bruttó 706 ezer forintot is.

A mesterpedagógusok a 32,2 százalékos emelés helyett lényegesen alacsonyabb 21,2 százalékos fizetésemelésre számíthatnak, mondta Nagy Erzsébet, ez pedig bérfeszültséghez vezet a kollégáknál.

Az látszik, hogy minél magasabb végzettséggel rendelkezik a pedagógus, annál alacsonyabb a béremelés.

Abban bíznak, hogy az új bérpapírokat minél hamarabb megkapják a pedagógusok, és a következő, vagyis a január 31-i egyeztetésre, amire az oktatási kormányzat hívta meg a pedagógus szakszervezeteket, már konkrét adatokkal tudnak érkezni, hogy valóban megkapták-e a tanárok a bérkategóriájuknak megfelelő béremelést. De egyeztetnek még több másik sztrájkkövetelésről is, például a pedagógusok munkaterheinek csökkentéséről is, mondta Nagy Erzsébet.