Minden évben számos tárgy marad a buszokon, vonatokon, az elmúlt években folyamatosan nőtt ezeknek a száma. 2023-ban 21,5 ezer talált tárgyat adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak, amiből több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához – közölte a MÁV Zrt.

Az elveszett tárgyakat általában a jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve buszállomások forgalmi irodáiban, ahol a biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba.

Egyre több mindent hagyunk el

Évről-évre számos értéket hagynak el az utasok – például telefont, pénztárcát, bankkártyát és iratokat, táskát vagy bőröndöt, könyvet, sapkát-sálat, szemüveget, esernyőt vagy ékszert.

A legértékesebb elhagyott tárgyak néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak például elektromos rollertkerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

Mint írták, a MÁV-VOLÁN-csoport 2022 tavasza óta vezeti közös adatbázisban e tárgyak listáját. Bankkártya és okmány esetében a tulajdonosa azonosíthatósága miatt, a bankkártya-kibocsátónak, illetve a személyes okmányokat kiállító hatóságnak juttatják el a kártyát, okmányt.

Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt kabátban, táskában, pénztárcában adnak le, amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszik egy jegyzőkönyv kiállításával.

Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a beazonosítást.

Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.

Általánosságban elmondható, hogyha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson nyolc napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik – írta a MÁV.