Ahogy arról az Economx.hu már beszámolt: a húsvéti hosszú hétvége előtt, március 28-án, villámcsapásként kapta a hírt 2100 dolgozó, miszerint május 6-ig ki kell költözniük a székházból. A tulajdonosi jogokat gyakorló Építési is Közlekedési Minisztérium (ÉKM)  úgy döntött, nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést az irodaház tulajdonosával, a Raiffeisen Bankkal.

A hetekig bizonytalanságban tartott dolgozók sorsa a napokban dőlt el

- tudta meg az Economx.hu.

Az ÉKM döntése szerint egy székház helyett 4 irodaházban folyik majd tovább a munka:

  • 650 dolgozó - az Máv Zrt. vezetése és a Máv-Start egy része egy villamosmegállóval költözik odébb: ők az Üllői úti Telekom székházba költöznek, oda ugyanis a koronavírus-járvány után nem költözött vissza a home office-be küldött dolgozók jó része.
  • 750 dolgozó - a Máv-Szk munkatársai - a 13. kerületi MKB irodaházba vehetik fel újra a munkát.
  • 450 fő - a pályavasút és a Máv-Start munkatársai - a 11. kerületi Agrober székházba kerül.
  • 200 dolgozót pedig az eddig már használt irodaházakba költöztetnek.

Az Economx.hu úgy tudja, hogy a kiköltözést botrányos jelenetek és fejetlenség tarkította. A dolgozók beszámolói szerint előfordult például, hogy számos szervezeti egység több évtizedes iratanyaga hevert halmokba hányva, őrizetlenül a székház gazdasági udvarán a szabad ég alatt.

Mózes Tibor VDSzSz Szolidaritás szakszervezet ügyvezető alelnöke korábban azt mondta: 

információik szerint a Raiffeisen Bank május 6. után nem emelte volna meg Parkway Irodaház bérleti díját, de nem is csökkentette volna, ahogy a tulajdonosi elvárást szólt. bérbeadó bank végül mégis új, jelentős engedményről szóló ajánlattál állt elő.

Úgy tudni, hogy erre már az ÉKM nem reagált.

Ágazati elemzők szerint Lázár János minisztériumának lépése összefüggésben lehet a tárcavezető hadjáratával a Spar ellen, hiszen a kiskereskedelmi lánc éppen úgy osztrák tulajdonban van, mint a Raiffeisen Bank, amelynek ingatlan alapjában éppen a MÁV által 2008 óta bérelt Parkway Irodaház jelenti a legnagyobb, több mint 25 százalékot kitevő eszközt.