Tilos lesz Magyarországon is olyan hevítéses dohánytermékeket forgalmazni, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Ennek előzménye az Európai Bizottság által tavaly elfogadott új irányelv, melyet idén október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet értelmében 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról. Ugyanis a jogalkotó úgy határozott, hogy

egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani

hevítéses dohánytermékeket.

Az Európai Bizottság egyébként 2022. június 29-én adott ki egy irányelvet (amely egy korábbi, 2014-es dokumentumot írt felül) a hevített dohánytermékekre vonatkozó egyes mentességek visszavonásáról. 

Ugyanis az Európai Bizottság megállapította, hogy a hevített dohánytermékek tekintetében a körülmények jelentősen megváltoztak.

A hevített dohánytermékek értékesítési volumene legalább öt tagállamban legalább tíz százalékkal növekedett, és a hevített dohánytermékek kiskereskedelmi szintű értékesítési volumene meghaladta a dohánytermékek uniós összértékesítésének 2,5 százalékát.

A körülmények jelentős megváltozása miatt a Bizottság úgy döntött, hogy a cigaretta és a cigarettadohány esetében már létező tilalom alá kell vonni a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek, illetve a bármely alkotóelemükben – például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában, illetve az érintett dohánytermék illatát vagy ízét vagy füstintenzitásának megváltoztatását lehetővé tevő minden technikai megoldásban – ízesítést tartalmazó dohánytermékek forgalmazását is. Valamint ezentúl jelölni kell az egészségvédő figyelmeztetéseket is ezeken a termékeken. 

Válaszok nélkül

A Philip Morris Magyarország egyelőre még kivár. A cég a Napi.hu-t arról tájékoztatta, hogy a közösségi szabályozás és annak nemzeti implementációja számukra nézve kötelezően alkalmazandó jogszabály, így – mindenkor jogkövető társaságként – azokat betartják.

A jogszabályok okozta kihívásokat értékeljük nem csupán nemzeti szinten, és ezt követően kezdődhet meg a felkészülés a jogszabály végrehajtására

– fogalmaztak, hozzátéve: ehhez idő szükséges, ezért még nem tudnak arra válaszolni, hogyan készülnek az átállásra, vagy hogy mekkora bevételkiesést jelent majd ez a Philip Morris Magyarország számára. 

A Continental Dohányipari Csoport termékportfóliójában viszont nem találhatóak hevítéses dohánytermékek, ebből adódóan ezek a kérdések nem is relevánsak a társaság szempontjából.

A trafikosok

„Dohány kiskereskedői szervezetként tagjainktól tudjuk, hogy a hevítéses technológiájú dohánytermékek folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében" – közölte érdeklődésünkre Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MKDE) elnöke. 

Lengyel Antal ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a jogszabálymódosítás kihat a keresletre is. Az Egyesületnél úgy vélik, hogy

a fogyasztók nem kifejezetten az ízesítés, hanem e termékkategória egyéb előnyei – így különösen az égetés hiánya miatt az egészségre gyakorolt kevésbé ártalmas hatás – miatt keresték a hevített dohánytermékeket.

Az MKDE szerint azok a tudatos fogyasztók, akik az ártalomcsökkentés, az árfekvés vagy más előnyök miatt választották ezt a kategóriát, azok nem fognak elpártolni tőle az ízesített verziók kivezetése után sem.

Arra kiemelt figyelmet kell fordítani azonban, hogy nehogy az intézkedés hatására a kifejezetten az ízesített változatokat kereső fogyasztók a feketepiaci beszerzés felé forduljanak, hiszen ezzel csak a szervezett bűnözői csoportokat támogatják, és az ellenőrizetlen forrásból származó termékekkel esetleg még súlyosabb egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat

– figyelmeztetett Lengyel Antal.

Ugyanakkor úgy gondolják, hogy a nemzeti dohányboltok kínálatában a fogyasztók továbbra is találhatnak olyan terméket, amely megfelel az ízlésüknek, illetve a trafikokban dolgozó, szakképzett eladó munkatársak továbbra is azon dolgoznak, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálják ki a fogyasztókat, egyúttal biztosítva a fiatalkorúak védelmét és a dohány kiskereskedelmi piac jogszerű és transzparens működését – hangsúlyozta az MKDE elnöke. 

Már megint rossz hírünk van a dohányosoknak: szerdán sokkolni fogja, amit lát

Akár 700 forinttal is drágulhatnak egyes dohánytermékek. A jövedéki adó az oka. Bővebben >>>

Lázár János már korábban fenyegetett

Érdekes, hogy a kormányzat dohányzásügyi szakpolitikusa, Lázár János a kereskedők aggodalmát egyáltalán nem osztja, pedig ha lesznek olyan fogyasztók, akik a fekete piacról kétes minőségű termékeket szereznek be, saját egészségüket is veszélybe sodorják. 

Sőt, Lázár János már egy korábbi, három évvel ezelőtti interjúban is kérlelhetetlen volt:

A csökkenő fogyasztási adatok adnak okot némi optimizmusra, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a dohányipar rendkívül innovatív – nem csoda, hiszen a túlélése a tét. Időben rájöttek, hogy a hagyományos füstölgő dohánytermékek helyett az új típusú, hevítéses dohánytermékek elterjesztésével vagy éppen más nikotinpótló megoldásokkal, mint például az e-cigi vagy a nikotinpárna, meg kell próbálniuk a fogyasztóikat átszoktatni, esetleg új fogyasztókat szerezni. A kormányoknak pedig az a dolguk, hogy ezt a szándékot is korlátozzák.