A márciustól elérhető mikrohitel, valamint kombinált mikrohitel előnye, hogy általuk az igazán kis-, valamint az újonnan alakuló vállalkozások is fejlesztési forráshoz juthatnak akkor, amikor a jelen időszakban nehéz banki, kereskedelmi forráshoz jutni - mondta Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Az európai uniós források felhasználásával kialakított új pénzügyi eszköz révén a vállalkozások más banki megoldásoknál sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatnak forráshoz. A konstrukciónak van egy vissza nem térítendő, és egy visszatérítendő része" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Mindkét hitelkonstrukció a Új Széchenyi Terv keretében elérhető pénzügyi eszközök körébe tartozik. Ez azért kedvező, mert az Európai Unió által biztosított forrást többször is fel lehet használni vállalkozásfejlesztésre, azáltal, hogy a létrehozott alapba visszakerül a hitel visszatérítendő része.

A mikro- és kombinált mikrohitel közvetítését a vállalkozásfejlesztési szervezetek segítik. Az első kiválasztott szervezett a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány volt.

A kombinált mikrohitel rendkívül innovatív termék, amellyel a mikrovállalkozások is fejlődési, fejlesztési lehetőséget kapnak. Európában nálunk van a legkomplexebb program, s nekünk van a legnagyobb - 727 millió eurós alapunk is a megvalósítására - mondta Siba Ignác, a NFÜ gazdaságfejlesztési programok iránytó hatóságának főigazgatója.

A KA-VOSZ megkezdi a kombinált mikrohitel forgalmazását

A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. - a KA-VOSZ Zrt. újonnan alapított pénzügyi vállalkozásként működő leányvállalata - pénteken megkezdi az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) kombinált mikrohitel termékének a forgalmazását - jelentette be a Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója. A hitelkonstrukció keretében már 10 százalék önerő mellett, egyszerűsített pályázati eljárással, egyablakos rendszerben tehetnek szert a vállalkozások legalább egymillió, de legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő, és 1-től 8 millió forintig terjedő, kedvező kamatozású, visszatérítendő támogatásra, azaz hitelre, amit bővítésre, fejlesztésre fordíthatnak. A kombinált mikrohitelt a VOSZ, a területi kereskedelmi és iparkamarák és a KA-VOSZ Zrt. kijelölt irodáiban lehet igényelni.