Egyelőre nem ért véget a múlt heti nagy eséssel a bikapiac az Egyesült Államok tőzsdéin, legalábbis konzervatív technikai szemmel nézve.


Az amerikai részvénypiacok ugyan percekre hatalmasat estek a múlt csütörtöki kereskedés során, azonban még ebben a pánikban sem nagyon csináltak mélyebb mélyontot, mint február elején. Nehéz eldönteni, melyik adatszolgáltató adatainak lehet hinni, de a legtöbb adat szerint az esés a nagy indexekben 0,2-0,5 százalékkal megállt a februári mélypont felett.


A záróárakat tekintve ráadásul az egyelőre korrekciónak minősülő lejtmenet megállt a február eleje és április közepe óta lezajlott hossz kétharmada környékén, így az elmúlt hetek mozgása szigorúan véve is csak korrekciónak tekinthető.


A Dow Jones Ipari Átlag ugyanakkor immár a harmadik trendvonalát törte tavaly március óta. Ez már egy nagyon fáradt bikára utal, azonban ha tetőzne és lefordulna a közeljövőben, talán az sem holnap fog megtörténni, hiszen egy tető építéséhez idő kell (ha most folyik, akkor is).



A Dow napos és órás chartján látható, hogy két technikai szint van már csak a nagy mutató útjában ahhoz, hogy kitörő optimizmus uralkodjon el a piacokon. Az egyik a 10 200 pont feletti csúcsról a nagy esés mélypontja közötti távolság egyik Fibonacci szintje 10 930 pont körül - ezt a traderek nagyon szeretik, itt várható egy kis ellenszél. A másik szerintem 10 980 pont környékén található, egy letört fej-váll alakzat nyakvonala. Igaz, az ebből számolt célár 10 700 pont közelében már teljesült, de elképzelhető, hogy csak egy visszatesztel van dolgunk.





Érdemes lehet még a hétfői nagy "eurózóna-megmentés rally" hevességét is szemügyre venni. Az emelkedő részvények száma elképesztő mértékben meghaladta az esőkét a New York-i börzén. Az úgynevezett A-D Issues mutató ilyen mértékű pozítiv reakciójára mindössze két esetben volt példa az elmúlt három évben, az egyik 2007 októbere, a másik 2008 októbere (a TARP elfogadása után). Egyik sem bizonyult utólag túl kedvező jelzésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!