Alig változott, mindössze 25 ezer darabbal nőtt június első két hetében az amerikai intézményi befektetők körében az OTP részvényekre nyitott short pozíciók állománya - derül ki a legfrissebb adatokból. Ezzel végérvényesen elakadni látszik az a shortzárási hullám, amely jelentősen szerepet játszhatott a bankpapír kedvező első féléves teljesítményében. December végén még több, mint 7 millió darab OTP részvényre volt nyitott eladási pozíciója az amerikai intézményi befektetőknek, ez az állomány apadt folyamatosan május közepéig a jelenlegi szintekre. Ezzel a bankpapír eladására játszó pozíciók változatlanul 2008 ősze óta nem látott mélységben tartózkodik.



Mint korábban írtuk, az év elejétől bekövetkezett drasztikus shortzárások a részvény jó teljesítményével együtt egyrészt arra utalnak, hogy a részvények árfolyam emelkedésében fontos szerepet játszott a korábban eladott papírok visszavétele. Másrészt a shortok elolvadása sérülékennyé teszi az árfolyamot lefelé, s ez óvatosságra intő jel lehet az OTP-részvénnyel rendelkezők számára.

Az amerikai intézményi befektetőknek 2008 nyara óta kell rendszeresen közzétenniük többek között a pénzügyi vállalatok részvényeire nyitott short pozícióik nagyságát. A válság csúcsán, 2009 márciusában tetőzött az OTP részvényekre nyitott shortállomány, akkor közel 13 millió darabra volt nyitott eladási ügylet, ami a bank hivatalosan közkézhányadnak számító részvényeinek 6,2 százalékát jelenti.

Innen folyamatosan csökkent az állomány egészen 2010 tavaszáig, amikor is a Magyarországot Görögországhoz hasonlító nyilatkozatok után meredek lejtőre került az árfolyam. A nyár végén bekövetkezett újabb tetőzés után ősztől kezdve kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökkent az eladási pozíciók állománya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!