A legnagyobb piacokat fenyegető kockázatnak jelenleg a kínai gazdaság kemény földet érését és az árupiaci termékek árának összeomlását tartják a befektetők - derül ki a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felméréséből, amelyben 231, összesen 661 milliárd dollárnyi vagyon befektetéséért felelős szakértő vett részt. Míg egy hónapja még többségben voltak azok, akik szerint a kínai gazdaság erősödhet a következő félév folyamán, mostanra már azok vannak többen, akik a gyengülést tartják valószínűbbnek.

A szakértők körében enyhültek az inflációs félelmek, s ezzel párhuzamosan a kamatok emelkedését is egyre kevesebben látják valószínűnek az előttünk álló egy év folyamán. Míg áprilisban még nettó 45 százalék tartott az infláció emelkedésétől a következő 12 hónap folyamán, addig ez az arány májusban nettó 30 százalékra csökkent. A kamatok emelkedését várók aránya nettó 32 százalékról nettó 32 százalékra csökkent.

A változások meglátszanak az eszköz allokációk változásában is. Az áprilisi 11 százalékról 29 százalékra emelkedett az árupiaci eszközöket alulsúlyozó menedzserek aránya, s nettó 17 százalék alulsúlyozza az energetikai szektpr részvényeit. A feltörekvő piaci részvényeket felülsúlyozók aránya nettó 3 százalékra esett vissza a márciusi 34 százalékról, miközben a kötvényeket alulsúlyozóké nettó 38 százalékra csökkent az árpilisi 50-ről.

A friss adatok egyértelműen jelzik, hogy a befektetők kiszállnak a kínai és a kínai gazdaság teljesítményével korreláló eszközökből. Mindezt úgy, hogy a globális gazdaság növekedésébe vetett bizalom fennmaradt - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Global Research vezető stratégája. Ugyanakkor vannak jelei, hogy Európa az a régió, amelyet árgus szemekkel figyelnek. Egyre inkább érezhető, hogy az alacsony árazások felkeltik a szakemberek figyelmét, miközben az országkockázatokat egyre kevésbé tartják fontosnak - tette hozzá John Bilton, a befektetési bank európai befektetési stratégája.

Egyre növekvő optimizmussal vélekednek az eurózóna kilátásairól a szakemberek. A globális portfóliókat menedzselők egyre inkább úgy vélik, hogy az eurózóna inkább kedvező befektetési lehetőséget jelent, semmint a piacokat fenyegető kockázatot, a régió pénzügyi rendszerét már csak nettó 29 százalék érzi veszélyesnek az egy hónappal korábbi 42 százalék után.

A befektetők nettó 38 százaléka szerint alulértékeltek az európai részvények, miközben az amerikai részvényeket egyre többen drágállják. A japán részvényekkel kapcsolatban a jen gyengülésével párhuzamosan megnőtt a bizalom, a szigetországi cégek részvényeit hat éve nem látott arányban súlyozzák felül a szereplők.

A vállalati eredmények javulásával párhuzamosan a befektetők úgy érzik, a cégek teljesen feleslegesen halmoznak fel nagy mennyiségű készpénzt, helyette ezt inkább osztalékfizetésre, vagy beruházásokra kellene fordítaniuk. Nettó 27 százalék szerint az osztalékfizetési szintek túl alacsonyak, nettó 38 százalék szerint pedig a cégeknek a felesleges készpénzállományt részvény visszavásárlásokra, osztalékfizetésre, vagy akvizíciókra kellene felhasználniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!