A vezető amerikai részvényindexek miután visszahőköltek új, két éves csúcsukról, a kisbefektetők emelkedésbe vetett bizalmát is alaposan lerombolták egy hét alatt. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérésében a következő fél évben magasabb részvényárakat várók aránya 40 százalékra esett vissza az egy héttel korábbi, szélsőségesen magasnak tekinthető 57,6 százalékról. Az áresést várók tábora 28,5 százalékról 32,5-re csökkent. Az éles fordulat a hangulatban jó jel lehet, hiszen az ellentét analízis szerint megfelelő mértékű szkepticizmus kell ahhoz, hogy emelkedni tudjanak az árfolyamok. Ugyanakkor a mutató négyhetes átlaga még mindig elég magas tartományban tartózkodik, ami azt jelezheti előre, hogy a korrekció tartósabb is lehet.



Az Investor Intelligence Services felmérésének friss adatai szerint a profik viszont szélsőségesen optimisták, ami nem jó jel az áremelkedésre várók szempontjából. A két hangulati felmérés szinte kéz a kézben szélsőségesen optimista tartományba érkezése akár hosszabb korrekciós időszakot sejtet.

A Chicago Board of Trade-en az eladási és a vételi opciók forgalmának hányadosa, a put/call ratio még mindig alacsony szinten tartózkodik, mint ahogy 10 és 30 napos átlaga is, ez arra utal, hogy a befektetők nem hisznek igazán durva lejtmenetben a részvénypiacon.



A VIX index a napokban áttörte 50 napos mozgóátlagát felfelé, azonban a 200 napos mozgóátlag eddig megálljt parancsolt a "félelem mutató" további emelkedésének.



Az emelkedő és csökkenő részvények számát reprezentáló Advance-Decline mutató 10 és 30 napos átlaga arra utal, hogy eközben még nem túladott az amerikai részvénypiac, tehát ebből a szempontból lehet még tere a korrekciónak.



Ugyanakkor a mutató kumulált értékeit reprezentáló Advance-Decline vonal a közelmúltban elért S&P 500-as csúcsnál magasabb értékre érkezett, mint a májusi csúcsnál. Ez pozitív divergenciának tekinthető, így ez a technikai eszköz inkább azt sejteti, hogy a 2009 márciusában indult bikapiacnak hosszabb távon vannak még a mélyben tartalékai, annak ellenére, hogy sokan duplacsúcs kialakulásától tartanak.



A mutató általában fej-vállak alakzatnál, vagy duplacsúcsnál alacsonyabb értékekekt szokott felvenni a második csúcs, vagy a fej és a jobb váll magasságában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!