New Yorkban a DJIA-30 index 0,73 százalékkal, az S&P-500 index 0,64 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,54 százalékkal magasabban kezdte a kereskedést június első kereskedési napján. Az előző hónapot a DJIA index 1,9 százalékos, az S&P index 0,6 százalékos nyereséggel, rekordközeli szinten fejezte be, a Nasdaq Composite viszont 1,5 százalékos veszteséggel.

A tőzsdei kereskedők pozitív növekedési jeleket várnak a héten esedékes makrogazdasági adatok sorozatától. A keddi nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban elsősorban az energiaipari részvények értek el nagy nyereségeket az emelkedő olajáraknak köszönhetően. A Chevron és az Exxon Mobil részvények árfolyama például másfél-két százalékkal ment fel.

A gazdasági fellendülésből közvetlenül hasznot húzó ágazatok, mint a közlekedés, a hagyományos iparágak, valamint a szállodaipar részvényei szintén erősödtek a keddi nyitás előtt. Az American Airlines, az United Airlines és a Marriott International részvények például egy-két százalékkal.

A WTI ára 2018 októbere óta az első alkalommal járt 68 dolár felett kedden. A Brent nyersolaj ára 70 dollár felett március óta a legmagasabb szintet érte el. Az olajár a kereslet növekedésének reményében emelkedik. Az OPEC prognózisa alapján a termelési többlet már június végére el fog apadni, és a globális nyersolajkészletek fogyásnak indulnak az Egyesült Államokban, Európában és Kínában meginduló lendületes gazdasági növekedésnek köszönhetően

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 2,15 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 70,81 dolláron, a WTI ára pedig 2,93 százalékkal ment fel 68,26 dollárra.

Az arany ára a dollár gyengülésének a függvényében emelkedik. A pénteken közzétett fogyasztói árindex adatok is megerősítették a piac inflációs aggodalmait. Az arany spot ára 1916,4 dolláron öt hónapja, január 8. óta a legmagasabb szintet érte el kedden. Az amerikai kereskedés kezdteén az ár 0,07 százalékkal állt magasabban unciánként 1908,70 dolláron.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index 0,16 százalékkal áll alacsonyabban 89.88 ponton. Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik erősebben 1,2228 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!