Jól indult a Mol számára az idei első negyedév. A társaság növelni tudta kitermelését elsősorban az Egyesült Királyság mezőinek köszönhetően 112 ezer hordó per nap kitermeléssel büszkélkedhet. Ez már érezhető növekedés akkor is ha némileg sajnálatos módon ez a korábbi időszaknál sokkal alacsonyabb árak mellett következett be. A downstream üzletág is hozta a várakozásokat, különösen a petrolkémia teljesített jól így a társaság ezen a téren sem okozott a csalódást az elemzőknek összességben 144 milliárdot (510 millió dollár) meghaladó egyszeri tételektől és az olajárváltozások hatásától tisztított EBITDA-t elérve. Mindez 77 milliárdos nettó eredményt tett lehetővé ami részvényenként 819 forintot jelent.

Az 510 millió dolláros EBITDA érték azt jelenti - ahogy az a menedzsment pozitív kommentjéből is kitűnik - hogy a társaság a jelenlegi várakozások szerint teljesíteni fogja tudni 2 milliárdos EBITDA célját az egész évre nézve. Az eladósodottság ugyan 21 százalékról 28 százalékra  emelkedett az olajtársaságnál, ez azonban tudott módon a Magnolia lejárat nélküli kötvényeinek visszahívásából adódott. A társaság eközben túl van egy 750 millió eurós sikeres kötvénykibocsátáson, amely a gyorsjelentés szerint 20 millió eurós finanszírozási költség megtakarítást jelent számára.

Az upstream üzletágban a Mol több mint három éve nem látott 112 ezer hordó per napos kitermelési szintről számolt be, ami 9 százalékos növekedést jelent. Ez elsősorban az Egyesült Királyságbeli mezőknek köszönhető, de javult a kitermelési szint Pakisztánban és Kurdisztánban is és nem utolsósorban a hazai és a horvátországi mezőkön is. Mindazonáltal természetesen az előző év hasonló időszakához viszonyított 30 százalékos elmaradás a 42 milliárdos EBITDA-ban, ami üzleti eredményben csupán 9 milliárd forintot jelent mutatja a csökkenő olajárak hatását. Ezt csak némileg tudták ellensúlyozni a csökkenő költségek, a gyengülő forint illetve az 5 milliárd forinttal alacsonyabb bányajáradék.

A downstream üzletág eredménye némileg gyengébb finomítói teljesítményt mutat, ami az árrések alakulásából - 6,2 dollárról 5,8-ra csökkent az előző év hasonló időszakához képest - jól következtethető. Ugyanakkor a petrolkémia szegmens részben a kedvező üzleti környezet hatására - a petrolkémiai árrés viszont folyamatosan csúcsokat dönt - rendkívül jól teljesített. 45 milliárdos üzleti eredménye közel duplája a tavalyi első negyedévinek amihez egy erős kiskereskedelmi teljesítmény is járult. Így az üzletág EBITDA-ja 92,9 milliárd forintot ért el, 47 milliárd forintos üzleti eredménnyel ami szintnén meghaladta az elemzői várakozásokat.

Mindehhez a gázüzletág 6 százalékkal emelkedő EBITDA-val járult hozzá a jó időjárási viszonyok és a változó szabályozó környezet miatt. Így összességében a Mol az elemzői várakozásokat túlszárnyaló jó eredményt ért el az első negyedévben - részben azért mert ezt a negyedévet nem terhelték az előzőt jellemző de az iparágban nem szokatlan gigantikus leírások - és a pozitív menedzsment kommentár alapján arra is remény van, hogy ez az egész évét jellemezni fogja. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a részvényárfolyam jelentős felértékelődésen ment keresztül ami részben valószínűleg már megelőlegezte ezt a jó teljesítményt.

A szerző rendelkezik Mol részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!