Gőzerővel halad a lengyel privatizációs hullám, amelytől a kormányzat a költségvetési hiány csökkentését reméli, idén összesen 10 milliárd dollár értékben. Az összeget részben öt energetikai vállalatban, valamint többek közt az olajipari Grupa Lotosban, illetve a Varsói Értéktőzsdében meglévő részesedés eladásából teremtenék elő. Eddig a rézben érdekelt KGHM Polska Miedzben, a szénkitermelő Lubelski Wegiel Bodgankában, a PZU biztosítótársaságban lévő pakettekből értékesített a kincstár, tavaly előtt az Enea, míg 2009-ben a PGE volt soron. A katowicei Tauron áramszolgáltató részvényei jegyzési árfolyamának felső határát szerdán közli a kormányzat, a kibocsátási tájékoztató alapján a kisbefektetők az értékesítésre kerülő 7,39 milliárdos részvénymennyiség negyedét jegyezhetik le, fejenként legfeljebb 13 500 darab erejéig. Az intézményi befektetőknek megnyitott könyvépítés június 21-én zárul, míg a papírok kereskedése a tervek szerint június 30-án kezdődik a varsói tőzsdén - írja a Bloomberg. Ez a befektetők utolsó esélye, hogy Európa keleti felén ilyen üzemnagyságú energetikai vállalatban szerezzenek részesedést nyilvános kibocsátás által, a pakett értékesítése ráadásul a varsói tőzsde régiós vezető szerepének megerősítéséhez is jelentős mértékben hozzájárul - szögezte le Aleksandr Grad pénzügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón. Az 52 százalékos pakett értéke a Bank Zachodni becslése alapján 6,2 milliárd zlotyt (1,52 milliárd eurót) tehet ki, azaz a tranzakció az év második legnagyobb európai nyilvános kibocsátása lehet. A legnagyobb címet is egy lengyel IPO érdemelhette ki, mégpedig a PZU biztosítótársaság májusi kibocsátása. Az ügyletből akkor 8,1 milliárd zloty folyt be, amely a varsói tőzsde történetének legnagyobbjává is teszi egyben a részvénybevezetést. A társaság nettó profitja tavaly - éves összehasonlításban csaknem megötszöröződve - 732,4 millió zlotyt tett ki és a vezetőség tervei szerint az elkövetkező három évben nyeresége legalább 30 százalékát fizeti majd ki osztalék formájában, hosszabb távon azonban ez az arány akár az 50 százalékot is elérheti. A tavaly 425 millió zlotys nyereséget termelő Energa - piaci becslések szerint 1,6 milliárd dollár értékű - 83 százalékos pakettjét szakmai befektetőknek hirdette meg a Pénzügyminisztérium. A pályázatra nyolc ajánlat érkezett, a sajtóértesülések szerint többek közt a legnagyobb cseh áramszolgáltató CEZ-től, illetve a legjelentősebb lengyel szektortársától a PGE-től. Hivatalosan azonban csak a második fordulóban nevezik meg az ajánlattevőket a pénzügyminiszter elmondása szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!