A Dow Jones Industrial már korábban letörte a fej váll-alakzat nyakvonalát, ma az S&P 500-as index is megtette ezt. Ha a kritikus 882 pont körüli értéken zár az index, a technikai elemzők szerint további esés is következhet. Az S&P 500-as határidős jegyzései élesebb vonalban jelölik ki az index alakzatában a támaszt, mint a prompt index, meglátásunk szerint ez a 875-ös érték lehet (mostanában az az S&P 500-as index határidős jegyzése néhány ponttal az azonnali érték alatt helyezkedik el.)

Érdekes, hogy a jelenleg 882 pont körül húzódó 200 napos mozgóátlag az indexben eddig megfogta az eséseket, azonban mivel a 200 kereskedési nap általában tíz naptári hónapnak felel meg, ezért ez az átlag egyre jobban csökken. Egyelőre szerepelnek benne ugyanis a tavaly októberi összeomlást megelőző magas, akár 1250 pont feletti indexértékek is. Ahogy telik az idő, ezek a magas számok kiesnek, s helyelükre a 350-400 ponttal alacsonyabb értékek kerülnek. Így a fontos támaszként szolgáló érték naponta csökken nagyjából 2 ponttal.



A rallyk természetes velejárója a korrekció, Rosenberg, Gluskin Sheff & Associates vezető közgaszdászának a Minyanvillen megjelent véleménye szerint ezeknek a következők a jellemzői:

- visszatesztelési, vagy korrekciós időszakok átlagos hossza 53 naptári nap és 38 munkanap (szemben az időszakos medvepiaci rallyk 45 naptári és 33 munkanapjával);

- az S&P 500-as index a korrekciós időszakban átlagosan több, mint 20 százalékkal esik vissza (a 954 pontos csúcshoz képest ez 753 pont lenne);

-azok a szektorok, melyek a rallyt vezették, általában a legjobban érintettek az eladási hullámban. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi szektor, a ciklkikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek, az alapanyaggyártó és az ipari cégek részvényei alulteljesíthetik a piacot. Eközben a telekom-szektor, az egészségügyi társaságok, a közszolgáltatók és a nem ciklkikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei felülteljesítők lehetnek;

-piac volatilitása az átlagos duplájára nő ebben az időszakban;

-a kötvények rallyznak, a 10 éves amerikai államkötvény hozama átlagosan 15 bázisponttal nő ezekben az időszakokban;

-a dollár átlagosan 6 százalékkal erősödik a korrekcióban;

-a nyersanyagárak átlagosan 15 százalékkal mérséklődnek;

-a vállalati kötvények és a kockázatmentes papírok közötti spread átlagosan 300 bázispontot tágul;

-az arany eközben jól teljesít.

Az elemző arra a következtetésre jut, hogy ha már mindenáron részvényt akar tartani valaki ebben az időszakban, akkor vélhetően az egészségügyi, közszolgáltató és a nem ciklikus figyasztási cikkeket gyártó cégek papírjait érdemes választani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!