A Dow Jones blue chip indexe 0,4, az S&P 500 mutatója pedig 0,3 százalékos mínuszban végzett hétfőn. A Nasdaq, a Dell minden eddiginél nagyobb vállalatfelvásárlási akciójától hajtva 0,2 százalékkal emelkedett. Kevesebb mint 2,5 ezer emelkedő részvényre közel 3800 csökkenő jegyzésű papír jutott, de a DJIA-n jegyzett részvények forgalma is alacsonyabb volt az átlagosnál, közel 20 százalékkal.

A Dell tette reménytelivé a hétfőt azzal, hogy bejelentette: minden eddiginél nagyobb felvásárlásra készül, amikor megveszi a Perot Systems többségi tulajdonát közel 4 milliárd dollárért. A készpénzes akvizícióval a számítástechnikai társaság szolgáltatási üzletágát fejlesztené. Az ügyletről bővebben itt olvashat. A Dell 0,2 százalékos mínuszban zárt.

A vállalatfelvásárlási hírek egyértelműen hozzásegítettek a szeptemberi tőzsdei emelkedéshez, amely annak ellenére trendszerűnek látszik, hogy elemzők erre a hónapra jelezték előre a túlfűtött emelkedés jelentős korrekcióját. Szeptember eleje óta az Egyesült Államokban 256 vállalatfelvásárlást jelentettek be, összesen 33 milliárd dollár értékben.

Az Activision Blizzard jelentése szerint a játékipart nem viselte meg a vártnál jobban a válság, hiszen a társaság továbbra is tarthatónak véli korábbi profit-előrejelzését.

A pénzügyi szektor annak ellenére negatív mérleget állított, hogy az AIG részvényei egy közel 22 százalékkal emelkedtek. A Bloomberg úgy értesült, hogy az állami segítségben részesült óriásbiztosító könnyebb feltételek mellett fizetheti vissza adósságát. Sajtóhírek szerint a kormányzat kész alacsonyabb kamatokat és hosszabb futamidőt szabni az AIG-adósságnak, ráadásul beérheti kisebb tulajdonrésszel is a biztosítóból.

A hangulatot az sem segítette, hogy a Conference Board legújabb gazdasági pillanatképe szerint tényleg bővül az Egyesült Államok gazdasága, ám a vártnál lassabb mértékben. A jelentés részleteit itt olvashatja.

Az olaj árfolyama 3,4 százalékkal 70 dollár alá csökkent; a jegyzés 68,96-on is megfordult napközben. Az arany is benézett a pszichológiailag fontosnak vélt 1000 dolláros sáv alá, 998 dollárig csökkenve, mielőtt 1005 dolláros unciánkénti áron, fél százalékkal pénteki záróára alatt landolt volna a New York-i árutőzsdén. A nemesfém azt követően kapott erőre, hogy a dollár a nap eleji 1,46-os szintekről újra 1,47-re gyengült az euróval szemben.

A hitelminősítők Canossa-járása tovább folytatódott hétfőn azt követően, hogy a múlt hét végén a SEC közölte: szigorítaná a széles körben a másodlagos jelzálogpiaci válság kirobbantásáért felelősnek tartott intézmények felügyeletét. Erről bővebben itt olvashat.  A Moody's papírok jegyzése közel 6 százalékkal 22,24 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!