A gyűjtőjellegű alapok alapja-konstrukció ugyanis négy kockázatosabb, így hosszú távra ajánlott származtatott, abszolút hozamú, a hedge fund-okhoz hasonló alapba fekteti majd tőkéjét. Közös jellemzőjük még, hogy mindegyik jó hozamot mutatott fel az utóbbi években, és mindegyiket olyan vagyonkezelő kezeli, aki nevet vívott ki magának a hazai alapkezelői szakmában. (lásd keretes írásunkat). A négy alapban jelenleg bő 30 milliárd forintot kezelnek.



Amint az alapkezelő tulajdonosa, Szabó László elmondta, az utóbbi öt év olyan volt a származtatott alapok számára, mint az autókat a végsőkig próbára tevő, agyonnyúzó death rally-k: minden szélsőséges körülmény előfordult. Aki ezt túlélte, az a normál közúti forgalmat is biztosan túléli - mondta.


A négy hasonló jellegű alap között ugyanakkor lényeges különbségek is vannak, például kockázatvállalási hajlandóságban, befektetési stratégiában, így sokszor maguk is nehezen tudnák bármelyiket is javasolni közülük.


Az új alap nem teljesen, de megközelítőleg egyenlő arányban tartalmazza majd a négy kiválasztott terméket, a súlyokon menetközben nem változtatnak. A Holdnak minimálisak lesznek a költségei, „csak díszcsomagolás az alapok körül", „ingyenes szolgáltatás" az ügyfelek felé, amelynek azonban a diverzifikáció miatt van hozzáadott értéke - mondta Szabó.


A komplikáltnak nevezhető konstrukció vevőköre várhatóan elsősorban a privátbanki szférából, a szofisztikáltabb befektetők közül kerül majd ki. Hosszabb távon tervezik egy luxemburgi, devizás verzió létrehozását is külföldi befektetők számára, de csak akkor, ha az alap egy bizonyos kort már megért, teljesítményt tudott felmutatni. Jó hozamokat kell elérnünk, hogy külföldön szóba álljanak velünk az intézményi befektetők - mondták el.



Az alapkezelő ma még mintegy 222 milliárd forintnyi vagyont kezel, ez a nyugdíjpénztári vagyonok elvonásával körülbelül 45 milliárd forinttal fog csökkenni - derült ki a tájékoztatón. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a cég nyeresége vagy bevétele is 20 százalék körüli mértékben esne vissza, mert a társaság éles versenyben jutott hozzá a pénztári vagyonok kezelésének jogához, így a százalékos vagyonkezelési díjtartalom nagyon alacsony. Eközben a pénztári vagyonkezelés komoly munkával és költségekkel járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!