A két hónapja válságba került Evergrande egyik cége, a Scenery Journey Ltd-nek szombaton kellett volna féléves kuponfizetéseket teljesítenie, összesen 82,49 millió dollár értékben a 2022. novemberi 13 százalékos és a 2023. novemberi 13,75 százalékos amerikai dollárkötvényeire. A Reuters azonban több érintett befektetőtől úgy értesült, hogy elmulasztotta a határidőt a társaság. A november 6-ig történő kamatfizetés elmulasztása 30 napos türelmi időszakot indított volna el.

Októberben az Evergrande kétszer is épphogy elkerülte a nemzetközi tőkepiacokon 19 milliárd dollár értékű kötvényei esetében is, hogy hivatalosan is fizetésképtelen besorolást kapjon azzal, hogy a kamatszelvényeket közvetlenül a türelmi idő lejárta előtt fizette ki. Viszont azóta újabb kuponok esetében ketyeg az óra. Az egyik ilyen időszak szerdán, november 10-én jár le, több mint 148 millió dollárnyi szelvénykifizetés esetében, amely október 11-én lett volna esedékes. Az Evergrande 2023. és 2025. júniusi kötvényei után december 28-án összesen több mint 255 millió dollárnyi fizetési kötelezettség esedékes.

A Reuters nem tudta megállapítani, hogy az Evergrande közölte-e a kötvénytulajdonosokkal, hogy mit tervez a szombaton esedékes kamatszelvény-kifizetéssel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban rendre szó nélkül intézte a cég a kötelezettségeinek kifizetését vagy nemfizetését.

Viszont egyre gyanúsabb több befektetőnek, hogy valójában a türelmi időkön belül sem fizetett a kínai ingatlanfejlesztő, csak álhíreket terjeszetenek ezekről. Marco Metzler német hitelelemző szkeptikus a névtelen forrásokra hivatkozó médiajelentésekkel szemben, amelyek szerint az Evergrande betartotta a kötvénykuponok kifizetésére vonatkozó határidőket.

"Az a tény, hogy semmilyen hivatalos forrásból nem érkezett megerősítés a kifizetés kézhezvételéről, és hogy a forrásokat ilyen átláthatatlan módon kezelik, aggodalomra ad okot" - mondta Metzler a Manager Magazin című német kiadványnak adott interjúban.

Metzler azt állítja, hogy elvégezte a saját számításait és vizsgálatait, ezekre hivatkozva állítja: számos befektető megkérdezése ellenére egyikük sem tudta megerősíteni a kifizetések kézhezvételét.

"Az Evergrande és a Citibank hivatalosan még most sem erősítette meg a 83 millió dollár állítólagos kamatfizetését. Számos általunk ismert befektetőt megkérdeztünk, ők sem tudták megerősíteni a kifizetés kézhezvételét.

"A New York Times és más médiumok által hivatkozott forrás egyetlen, állítólag névtelen hitelező, aki állítólag néhány órával a határidő lejárta előtt azt nyilatkozta a médiának, hogy megkapta a kamatfizetést."

Kopogtat a bedőlés egész Kínában

Az Evergrande részvényei hétfőn csökkentek, és 0,9 százalékos mínuszban fejezték be a délelőttöt. Idén közel 85 százalékot estek. A Duration Finance adatai szerint a vállalat dollárkötvényeivel hétfőn továbbra is 75 százalékos árengedménnyel kereskedtek a névértékükhöz képest.

Az egykor Kína legkelendőbb ingatlanfejlesztője, az Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettség alatt vergődik, és likviditási gondjai az ország 5000 milliárd dolláros ingatlanszektorát is megrengették: már több cég jelezte, hogy nem tud fizetni a kötvényeire. A még egészségesnek tűnő ingatlanfejlesztők papírjai is esésbe kerültek.

A magas hozamú kínai vállalati dolláradósságok kockázati felára pénteken rekordmagasságra emelkedett, és hétfőn a Sanghaji Értéktőzsde adatai szerint a fejlesztők kötvényei ismét a nap legnagyobb vesztesei voltak. A Shimao Group egyik szárazföldi egysége által kibocsátott jüan-kötvényt több mint 34 százalékos esés után felfüggesztették a kereskedésben.

A Tradeweb adatai szerint a Sino-Ocean Group Holding egyik egysége által kibocsátott 2030. januári 4,75%-os kötvény közel 15%-kal, alig 75 cent fölé esett hétfőn. A Sino-Ocean a Fitch Ratings által "BBB-", a Moody's Investors Service által pedig "Baa3" besorolással rendelkezik.

Ting Lu és Jing Wang, a Nomura közgazdászai jegyzetükben azt írták, hogy a következő negyedévekben "sokkal nagyobb" törlesztési nyomás lesz a fejlesztőkön, ami a 2021 negyedik negyedévi 10,2 milliárd dollárról majdnem megduplázódik, 2022 első és második negyedévében 19,8 milliárd dollárra, illetve 18,5 milliárd dollárra - írja a Reuters.

"Úgy véljük, hogy a szabályozók valószínűleg fokozzák erőfeszítéseiket, hogy elkerüljék a növekvő nemteljesítéseket a kínai (offshore kereskedelmi dollárkötvények) piacán" - tették hozzá elemzésükben.

Már rég bedőlt minden?

A már idézett Marco Metzler, a Fitch Ratings korábbi igazgatója úgy véli, hogy az Evergrande csődje már "ténylegesen" megtörtént - írja az interjúra hivatkozva az AsiaMarkets.

A szakértő nem fogja vissza magát az Evergrande válságának értékelésében, és abban, hogy nincs hivatalos visszajelzés arról, hogy az ingatlanfejlesztő legutóbbi adósságkötelezettségeinek eleget tett volna.

"Az Evergrande és a Citibank, mint a kamatfizetések vagyonkezelője és kifizetője, hivatalosan még egyetlen olyan kamatfizetést sem erősített meg, amely több mint 30 napja esedékes. Továbbra is jelentős kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy valóban utaltak pénzt a befektetőknek, és ha egyáltalán, akkor valószínűleg csak az offshore kötvények egyes hitelezőinek" - értékelte a helyzetet.

"Véleményünk szerint ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az Evergrande csődje már ténylegesen bekövetkezett. Ez egyben azzal is jár, hogy a többi 22 kibocsátott kötvényt a cross-default elv alapján nem teljesítőnek kell tekinteni. Ezt így szabályozzák a kötvényfeltételek. Ez azt jelenti, hogy a megzavart befektetők most már fizetésképtelenséget jelenthetnek" - állítja Metzler.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!