Az euró/forint keresztárfolyama 277,70-en zárt kedden, szerda délelőtt azonban már csak 276,90 forintot kértek a közös devizáért a bankközi piacon. A dollár piaci középárfolyama 217,80 forint volt szerdán.

A forint mellett a zloty javított euróval szembeni pozícióján (0,2 százalékot), a cseh korona és a román lej azonban eurókurzusa azonban 0,1 százalékot emelkedett az előző napi zárószinthez képest, így a forint 0,4 százalékos euróval szembeni erősödésével egyértelműen éllovasnak számít a térségben - közölte a Napi kérdésére Földi Balázs, a Commerzbank devizapiaci tradere.

Az euró/forint árfolyama szerda reggel a 277-es gyenge technikai támasz közelében ingott, ennek áttörése esetén akár 275-ig is lecsúszhat a kurzus a következő napokban. Hosszabb távon erősítheti a forint helyzetét a vártnál magasabb inflációs adat - vélekedett Földi. A szakember szerint amennyiben nem egyszeri kilengés volt a júniusi fogyasztói árszint nagyarányú emelkedése, az növekvő kamatemelési kényszert jelent az MNB számára, egyúttal erősítheti a forint-carry lehetőségeket is, hiszen a jelenlegi pénzromlási szint mellett már negatív a reálkamat Magyarországon. Földi Balázs szerint az elkövetkező időszakban a 270-290-es sáv lesz érvényben az euró/forint esetében, 275-280-as középszinttel.

Az euró dollárral szembeni erősödéséről szólva a Commerzbank treasury üzletágának vezetője elmondta, az elmúlt napok pozitív hírei eufórikus hangulatot teremtettek az euró piacán, amelyet még a portugál államadósság leminősítése, valamint a ZEW vártnál borúsabb hangulatjelentése sem tudott semlegesíteni.

A görög állampapír-aukció sikere mellett a jelenős kínai részvétellel zajlott spanyol aukció is pozitív jel az eurózóna számára. Az elmúlt egy hónap dollár-gyengülése egyelőre technikai korrekciónak tűnik, amelyet elsősorban az euró-short pozíciók zárása hajt. Az mindenesetre jól látszik, hogy az euró megítélése 1,2730-as euró/dollár árfolyam mellett már nem annyira negatív, mint június elején volt. Földi Balázs szerint az EUR/USD keresztárfolyama rövid távon akár 1,30-ig is elmehet, ám a tartós euró erősödéshez az kell, hogy a valutaúnióban továbbra is kedvező makroadatokat publikáljanak, hiszen csak ez ellensúlyozhatja a még mindig jelenlévő negatív euró-szentimentet.

A svájci frank korrekciója csak ideiglenes a Commerzbank stratégája szerint, hiszen a frank euróval szembeni túlértékeltségéről nem beszélhetünk. A svájci gazdaság jó teljesítőképessége, a növekvő inflációs nyomás és a svájci frank menedék-deviza jellege egyaránt hozzájárult a frank euróval szembeni felértékelődéséhez. Az euró/frank keresztárfolyama a mostani nagyarányú gyengülése ellenére, amelynek során a kurzus 1,3470-ig ugrott fel a keddi 1,3420-as zárószintről az év további részében 1,30-1,35 között ingadozhat. A svájci deviza megítélésén tovább javítja a tény, hogy az alpesi jegybank minden bizonnyal előbb kezd majd kamatemelésbe, mint az ECB, ami még vonzóbbá teszi majd a frank-befektetéseket. A svájci frankért 205,65 forintot kértek szerda délelőtt a bankközin.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!