A dollár árfolyama idén eddig többé-kevésbé ellenállt a pesszimista jóslatoknak. Sokan úgy vélték ugyanis, hogy a tavalyi emelkedését követően idén az amerikai deviza gyengülésre van ítélve.

Lehet azonban, hogy ezek a jóslatok szép lassan valóra válnak, a legfrissebb inflációs adatok szerint ugyanis csökkent a pénzromlás üteme az Egyesült Államokban. Ez azt vetíti előre hogy, a Fed kamatemelési ciklusa lassan a végéhez közelít – írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Azt feltételezzük, hogy az amerikai dollár elérte a csúcspontját, és 2023 második felében, illetve 2024-ben más devizák számára is lehet hely a jó teljesítményre. Ennek oka, hogy az amerikai gazdaság lassulni fog, és a Fed valószínűleg elkezd lazítani

– mondta Brad Gibson, az AllianceBernstein befektetési vezetője.

A szerdai amerikai inflációs adatokra adott reakciók első körben igazolhatják a dollárral szembeni negatív hangulatot. A dollárindex (amely a többi vezető devizából készült kosárral szemben méri az árfolyamot) 15 havi mélypontra zuhant és szeptemberi csúcsához képest már összességében több, mint 11 százalékos mínuszban áll.

hedge fundok is felkészültek a trendfordulóra, március óta először váltak a múlt héten nettó dolláreladókká a Commodity Futures Trading Commission adatai szerint. A befektetők sorra kötik fogadásaikat arra, hogy mely devizák fognak profitálni a dollárgyengülésből.

A jen az egyik fő favorit, sokak szerint az amerikai recessziótól való félelem, a hozamkülönbségek csökkenése és a japán jegybanktól várt szigorúbb irányba mutató fordulat mind a deviza malmára hajthatja a vizet.

Eddig is gyengült

Az elmúlt hónapban a G10 devizák (a legfontosabb és leglikvidebb devizák, a csoport nem azonos a G10 országok devizáival) közül mind erősödött a zöldhasúval szemben. A jen 4 százalékkal drágult, a svájci frank 2015 óta a legerősebb szintjére menetelt, míg az euró és a font több mint egyéves csúcsokat döntöget.

De nem csak a fejlett országok fizetőeszközei, a feltörekvő országok devizái is jönnek fel az amerikaival szemben. A teljesítményüket mérő MSCI index 2 százalékkal emelkedett idén, miután tavaly 20 százalékkal zuhant.

Shamaila Khan, a UBS Asset munkatársa szerint a latin-amerikai devizák, köztük Brazília, Mexikó, Chile és Kolumbia devizái valószínűleg jobban teljesítenek a jövőben. Ezek mindegyike erősödött idén a dollárral szemben, a kolumbiai peso például 18 százalékot. Úgy véli, a két számjegyű carry (kamatkülönbözet) nagyon vonzóvá teszi őket.

Továbbra is hiszünk abban, hogy a Fed kamatlába hamarosan eléri csúcsát (bár idén csökkentés még nem lesz), az amerikai növekedés ha nem is áll földbe, de lassul. Ilyen helyzetben van értelme hinni a dollár további gyengülésben a második félévben

– mondta Audrey Child-Freeman, a Bloomberg G10-devizákkal foglalkozó vezető stratégája.

Azért marad a menedék funkció

Vannak persze olyanok, akik szerint a dollár gyengülése csak átmeneti, és jobban hisznek abban, hogy annak menedék funkciója sok mindent felülír.

Még mindig magasak és emelkednek a reálkamatlábak dollárban. Eközben nem csak az Egyesült Államok gazdaságának növekedésével lehetnek problémák, hanem máshol is látszódnak ennek a jelei. Az amerikai gazdaság tényleg jobban teljesít, mint például az európai vagy a kínai – állítja Brendan Murphy, az Insight Investment több mint 880 milliárd dollárt felügyelő pénzkezelője.

Szerepelnek érvek az erősebb dollár mellett:

  • A Fed tovább tarthatja magasan a kamatlábakat, ha az infláció nem esik vissza a központi bank által kitűzött célon belülre. 
  • Még mindig a világ világ tartalékvalutájaként funkcionál és mint ilyen, hajlamos erősödni, ha erősödik a kockázatkerülés is a piaci szereplők körében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!