Tavaly novemberben 1,7 milliárd euró lett az eurózóna külkereskedelmi többlete, szemben az egy évvel korábbi 3,2 milliárddal - jelentette az Eurostat. Az első 11 hónap többlete 11,6 milliárd euró lett, egy évvel korában még 48 milliárd volt. A romlás fő oka az olajszámla növekedése. A Mol lehetséges vevőket szerzett a gázfeldolgozó üzletágára - közölték az amerikai Merrill Lynch befektetési bank elemzői, a Mol vezetőivel folytatott megbeszélés után. A Merrill elemzői szerint a Mol vevőt keres az egész gázfeldolgozó üzletág 49 százalékára, és a bevételt be akarja fektetni a gyorsan átalakuló közép-európai olajüzletbe, ahol igen aktív kíván lenni. Európai gázipari szereplők erősen érdeklődnek az ajánlat iránt, a tárgyalások a lehetséges vevőkkel körülbelül fél évig tarthatnak - mondták a Molnál. A Merrill Lynch szerint az üzletág könyv szerinti értéke körülbelül 100 milliárd forint és a hasonló európai társaságok piaci értéke a könyv szerinti értéknek több mint a háromszorosa is lehet. Igaz, másoknak nincs akkora veszteségük ezen az üzleten, mint a Molnak - tették hozzá. Egy 200-300 milliárd forint közti eladási ár 45-50 százalékkal növelné a Mol egy részvényre jutó nyereségét 2002-ben és 20 százalékkal 2003-ban. Az orosz gazdasági lapok pozitívan értékelték a Borsodchem közgyűlésen történteket, Szergej Zenkin, a Szibur alelnöke , a BC új igazgatósági tagja úgy nyilatkozott, a Vedomosztyinak, hogy nem terveznek további váltásokat a BC vezetésében. Zenkin azt is közölte, hogy nem adják el a TVK 15 százalékos részvénypakettjét, amely nagyon is érdekes a Szibur számára. A Vedomosztyi az ügyet még beárnyékolja, hogy a PSZÁF esetleg megtámadja a közgyűlés határozatait. A Kommerszant Daily a Szibur képviselőire hivatkozva azt írta, hogy a közgyűlés "gyakorlatilag konfliktusmentesen zajlott", annak ellenére, hogy elemzők néhány napja még a botrányt sem zárták ki. Az orosz gazdasági napilap értékelése szerint a Szibur és a Gazprom a konfliktus rendezésére törekszik Kovács F. László vezérigazgató csapatával. A The Wall Street Journal Europe viszont úgy látja, hogy miután a Gazprommal állítólag kapcsolatban álló befektetők megszerezték az ellenőrzést a Borsodchem fölött, minden bizonnyal súlyosbodik a magyar vegyipari vállalatot hónapok óta terhelő tulajdonosi válság. A cikk szerint az ügy mind Magyarországon, mind külföldön kérdésessé tette a magyar tőkepiaci szabályozás megfelelő voltát. A Borsodchem visszahívott igazgatósági tagjai azt mondták, hogy várták a támadást, de annak mérete mégis meglepte őket. Eagyikük, John Lauer szerint már csak egy kormányzati beavatkozás teremthet rendet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!