Sikeresen zárult az AutoWallis Nyrt. csütörtöki zártkörű kötvényaukciója, melynek keretében az intézményi befektetők a felajánlott mennyiségnél több, összesen 4,15 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be. Így végül az összes felajánlott, 3 milliárd forint névértékű kötvényt lejegyezték a tranzakcióban, amit befektetési szolgáltatóként az OTP Bank készített elő és szervezett meg.

A 60 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix 3 százalékos kamatozású, 10 éves futamidejű kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg összesen 3,04 milliárd forintért. A kibocsátásra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében került sor azt követően, hogy a társaság sikeresen megszerezte az ehhez szükséges hitelminősítést.

Hitelkiváltásra megy a pénz

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, hogy az NKP jól illeszkedik a társaság stratégiai terveibe, és előnyös finanszírozási lehetőséget biztosít. A vállalat a befolyt összeget leányvállalatai meglévő hiteleinek, operatív lízing keretei egy részének kiváltására fordítja. A kötvénykibocsátással az AutoWallis 10 éves futamidejű fix és alacsony kamatozású forrásra tudja cserélni rövid lejáratú és változó kamatozású meglévő finanszírozási keretei egy részét, ami érdemi versenyelőnyt eredményez számára. A kötvény tőke részét a futamidő alatt nem kell törleszteni, ami stabilitást ad a cash flow tervezésnek. A vezérigazgató kiemelte: a kötvénykibocsátás során tapasztalt érdeklődés azt mutatja, hogy a befektetők pozitívan értékelik a társaság stratégiáját és az eddig elvégzett munkát.

Az AutoWallis tavaly ősszel döntött a Magyar Nemzeti Bank kedvező finanszírozási forrású Növekedési Kötvényprogramjában való részvételről. A programban való részvétel előfeltételeként a társaság tavaly szeptemberben megszerezte a szükséges hitelminősítést, miután az MNB felkérésére a Scope Ratings a társaságnak B+ besorolást adott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!