A részvénypiac szempontjából talán október és szeptember verseng a legrosszabb hónap címéért a tőzsdei befektetők körében - nem véletlenül. Az elmúlt évek szeptemberei közül ugyan nem mindegyik hozott áresést a tőzsdén, de a nagyobb összeomlások közül nem egy erre az időszakra esett, így a hónap átlagos teljesítménye elég gyenge. A szeptember és az október rossz híre többek szerint az 1929-es depresszióig nyúlik vissza, hiszen a nagy gazdasági válság akkor az őszi tőzsdei összeomlással kezdődött.

A Wall Streeten a statisztikák értelemszerűen hosszabb időszakra nyúlnak vissza, mint itthon, így ott már értelmezhető mennyiségű adat áll rendelkezésére a statisztikusoknak ahhoz, hogy divatos teóriákat gyártsanak. Az adatok szerint 1896-tól 2008-ig az amerikai részvénypiac - ha a Dow Jones Industrial indexet vesszük benchmarknak - havonta átlagosan 0,7 százalékos hozamot biztosított, a szeptember hónapok egyenlege viszont mínusz 1,2 százalék volt.

Más megközelítésben még rosszabb a helyzet. Az 1900 óta eltelt 11 évtizedből az átlagos hozamokat tekintve 6 évtizedben volt a szeptember a leggyengébb hónap, kétszer végzett a tizedik helyen, egyszer volt a kilencedik, s egyszer a nyolcadik. 1911 és 1920 között viszont a második legjobb hónapnak számított a Wall Street-i kereskedésben.

Budapesten sem igazán jó a hónap átlagos teljesítménye - az, hogy a BUX értéke háromszorosa a 10 évvel ezelőttinek, nem a szeptembereknek köszönhető. 1997 óta a BUX átlagosan mínusz 1,8 százalékos hozamot ért el az év kilencedik hónapjában. A pluszos és mínuszos szeptemberek mérlege sem mutat túl sok jót: 8 alkalommal csökkent, 5 alkalommal emelkedett az index értéke szeptember és október elseje között. Ebből négy alkalommal viszonylag durva lejtmenetet produkált az index, 1998-ban közel 13, 1999-ben 9,5, 2002-ben 7,3 végül 2008-ban 10,2 százalékkal csökkent a BUX értéke.



Az amerikai piacok rossz szeptemberi teljesítményével kapcsolatban számos elmélet született már, néhány egészen vad is, vannak olyanok, amelyek szerint az iskolakezdés miatt a tőzsdéről kivont pénzek okozzák a hónap gyenge szereplését. Tény, hogy a nyári szabadságolások után az élet a szeptember első hétfőjére eső Labor Day miatti hosszú hétvége után indul el az amerikai piacokon, ez rendszerint jelentős forgalom növekedéssel jár a nyári pangás után. Az ünnep idén szeptember 6-ára, jövő hét hétfőre esik, így az események felgyorsulására valószínűleg még egy hetet várni kell.

Persze a statisztikákkal az a legnagyobb probléma, hogy sosem lehet tudni, éppen az adott hónapban működnek-e.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!