A pozitív tartományban, a keddi irányt tartva indult a kereskedés szerdán a nyugat-európai parketteken, ám a negatív tengerentúli hangulat délutánra végképp elijesztette a vevőket a tőzsdékről. A Footsie 5749 ponton, 0,2 százalékos mínuszban zárt, ám ennél 19 ponttal lejjebb is megfordult. A DAX 6618 pontos napi utolsó értékénél 13 ponttal lentebb indította el a zárószakasz hajráját, míg a CAC-40 3835 pontos napi minimumától mindössze 8 ponttal feljebb, még így is 0,6 százalékos mínuszban végzett. A Fed várakozások szerint szerda este bejelentésre kerülő kötvényvásárlási programjának már előre örülnek a bankszektorba fektetők, hiszen a pénzintézetek papírjait szerdán elkerülte az eladási láz, a szektor a legjobban teljesített, s nem csak Európában, de a Wall Streeten is. A bankrészvények rallyjához hozzájárult a SocGen vártnál is nagyobb profitot hozó harmadik negyedévi jelentése is. Bár a nyersolaj árfolyama hathavi csúcsot ért el a szerdai kereskedés során, megközelítve a hordónként 85 dollárt, az energiaszektornak nem jött jól sem a norvég Statoil bejelentése, miszerint idei teljesítménye alacsonyabb lesz a korábban vártnál, sem az amerikai energiahivatal bejelentése, hogy az üzemanyag-kereslet még mindig nem nőtt a tengerentúlon, sőt a készletek október végére jelentősen megugrottak. Az arany árfolyama a dollár korrekciója ellenére csökkent szerdán, 1,4 százalékkal unciánként 1338 dollárra. Az euró/dollár kurzusa ugyan 1,40 alá is benézett szerdán, ám a Fed döntését megelőző órákban már a keddi zárószinteknél várakozott megint - az ECB szakértői azonban figyelmeztettek, hogy további, az elmúlt időszakban tapasztaltnál is jelentősebb árfolyam-kilengésekre lehet számítani a két deviza kereskedelmében. Vállalati fronton az InBev jelentése okozott meglepetést, ám ezúttal negatívat, mivel a terjeszkedés és a marketing költségei felemésztették a sörgyártótól várt profit egy részét. Az InBev részvényei több mint 3 százalékkal értékelődtek le szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!