A napi.hu is beszámolt róla, hogy hat hónapos szünetet kérnek a tech-cégek a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésére, azért, hogy kijavítsák a társadalomra és az emberiségre jelentett potenciális kockázatokat.

A levelet aláírta

  • Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója,
  • Steve Wozniak, az Apple társalapítója,
  • és Yoshua Bengio, a mesterséges intelligencia egyik úttörője is.
Erőteljes AI-rendszereket csak akkor szabad fejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy hatásuk pozitív lesz, és kockázataik kezelhetőek lesznek

– áll a levélben.

Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok irányíthatatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki – még a létrehozóik sem – nem tud megérteni, megjósolni vagy megbízhatóan irányítani. 

Most felszólítottak minden AI-labort, hogy azonnal, legalább 6 hónapra szüneteltessék a GPT-4-nél erősebb rendszerek képzését.

Ha nem tartják be a vállalatok a kérést, akkor a kormányoknak közbe kell lépniük és moratóriumot kell bevezetniük – számolt be róla a Deutsche Welle.

Kép: Napi.hu

Az állásfoglalás azt követően született, hogy az Egyesült Királyság és az EU megpróbálta kidolgozni, hogyan szabályozhatná ezt a gyorsan fejlődő technológiát.

  • A brit kormány szerdán kiadott egy dokumentumot, amely képet adott a megközelítéséről, de azt mondják, hogy „kerülni fogják a nehézkes szabályozásokat, amelyek elfojtanák az innovációt”.
  • Az uniós törvényhozók szintén tárgyaltak a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályok szükségességéről, mert attól tartanak, hogy a technológiát hamis információk terjesztésére vagy munkahelyek szükségtelenné tételére lehet majd használni.

Mutatjuk, kik vannak a legnagyobb veszélyben a ChatGPT miatt

Egy friss kutatás szerint több száz millió munkahely szűnhet meg a mesterséges intelligencia alapú chatbotok miatt. A legveszélyeztetebbek a szellemi foglalkozásúak. → Bővebben
Az ilyen jellegű nyilatkozatok célja, hogy felhajtást keltsenek. Csak az a cél, hogy az emberek aggódjanak.

–  kritizálta a cselekvést Johanna Björklund, az Umea Egyetem mesterséges intelligencia kutatója.