Az antibiotikum-rezisztencia (vagy antimikrobiális rezisztencia - AMR) világszerte komoly veszélyt jelent az emberi egészségre, és egyre nehézkesebbé teszi a kórházi ellátást is. A Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) az egyik leghírhedtebb rezisztens kórokozó, a szuperbaktérium ellen szinte alig maradtak hatásos kezelési módok. Az AMR egészségügyi hatásait 2019-ben áttekintő, nemrégiben készült tanulmány szerint a kórokozó világszerte egymillió halálesethez járult hozzá, ezzel a legveszélyesebb az antibiotikumokra nem reagáló fertőzések közül.

A S. aureus a világ lakosságának 30 százalékánál kimutatható a szervezetből, főként az emberek orrjárataiban és bőrén él, és többnyire nem okoz fertőzést. Egészen a közelmúltig az MRSA-fertőzést kórházi problémának tekintették, és az érintettek többnyire olyan emberek voltak, akiknek már legyengült az immunrendszere. Az elmúlt 20 évben azonban összetett és csak részben érthető okok miatt a közösségi fertőzések száma még az egyébként egészséges személyek körében is megnőtt, ami sürgőssé tette a probléma kezelésének új módozatai keresését.

Most viszont ebben áttörést értek el a brit Bath Egyetem tudósai Maisem Laabei és Ian Blagbrough: kutatócsoportjuk olyan vegyületet fedezett fel, amely egyszerre gátolja a Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus szuperbaktériumot, és teszi azt sebezhetőbbé az antibiotikumokkal szemben – írja a Scitech Daily tudományos szakportál.

Az új vegyület – egy poliamin – úgy tűnik, hogy a kórokozó sejtmembránjának megbontásával elpusztítja a S. aureust. Az új hatóanyagot egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tesztelték a Staphylococcus aureus 10 különböző antibiotikum-rezisztens törzsével szemben. A tesztelt törzsek közül néhányról ismert, hogy rezisztens a vankomicinnel – az MRSA-fertőzéssel küzdő betegeknek adott legkritikusabb esetekben adott gyógyszerrel – szemben. Az új vegyület minden törzzsel szemben teljesen sikeres volt.

A kutatás állítólag az S. aureus közvetlen elpusztítása mellett azt is igazolta, hogy a vegyület képes helyreállítani a baktérium multidrog-rezisztens törzseinek érzékenységét három fontos antibiotikummal (daptomicinnel, oxacillinnel és vankomicinnel) szemben. Ez azt jelentheti, hogy azok az antibiotikumok, amelyek az évtizedek óta tartó túlzott használat miatt elvesztették hatékonyságukat, idővel visszanyerhetik azon képességüket, hogy a súlyos fertőzések ellen használják őket.

„Nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy miért alakulnak ki ezek a szinergiák a vegyület és az antibiotikumok között, de szeretnénk ezt tovább vizsgálni” – mondta Laabei, a Bath Élettani Tanszékének kutatója a felfedezésről.

Nem ismeretlen helyről jön a megoldás

A poliaminok a természetben előforduló, a legtöbb élő szervezetben megtalálható vegyületek, amelyek kölcsönhatásba lépnek negatív töltésű molekulákkal, például a DNS-sel, az RNS-szel és a fehérjékkel. Egy évtizeddel ezelőttig úgy gondolták, hogy minden élet számára nélkülözhetetlenek, de a tudósok ma már tudják, hogy az S. aureusból hiányoznak, és pusztítják is a szuperbaktériumot. A felfedezés óta a tudósok megpróbálják kihasználni a kórokozónak a poliaminokkal szembeni szokatlan sebezhetőségét a baktériumok növekedésének gátlására.

Most Laabei és munkatársai megállapították, hogy egy módosított poliamin (amelynek egyelőre AHA-1394 a neve) sokkal hatékonyabban pusztítja el az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzseket, mint a legaktívabb természetes poliamin.

Bár további kutatásokra van szükség, Laabei úgy véli, hogy az új vegyületnek fontos szerep juthat a klinikai kezeléseknél. „Ez egy nagyon fontos új lehetőség a gyógyításban: az előzetes kutatások szerint a vegyület nem mérgező az emberre, ami természetesen alapvető fontosságú. A következő tanulmányunkban –  amelyhez most keresünk finanszírozást –, a vegyület által az S. aureus gátlásához használt pontos mechanizmusokra fogunk összpontosítani” – tette hozzá.